Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsbrist, då bör man lägga om kursen

Angående S-Å Thoresens insändare (
26/4
) skriver JT Danielsson i en replik: Att skynda långsamt kan vara bra, men när man ser bostadsbristen öka så ska man lägga om kurs.

Under min tid i byggnadsnämnden (och Hudiksvallsbostäder) förra mandatperioden arbetade vi för nya översikts- och detaljplaner och hann bli klara med en välgenomarbetad plan för Östra Hamnen (ÖH), där marken är byggklar och kontorshusen fått byggas i stor omfattning.

Med den planen kunde vi få bort en del av det akuta bostadsbehovet och få bättre balans mellan hyres- och bostadsrätter. Närbutik, förskola och äldreboende samt välfungerande kollektivtrafik var med. Hudiksvallsbostäder fick markanvisning och gjorde ritningar för de två punkthusen. Kunde man komma in med beställningen före årsskiftet kunde hyresrätterna bli billigare att bygga.

Hösten 2014 satte S ner klackarna för detta i kraft av sina valframgångar. Planen förhalades och efter årsskiftet lyfte nya majoriteten bort hyresrätterna och förskolan från planen. Kvar var mindre hus utspridda nedanför Köpmanberget – privata och bostadsrätter. Enda argumentet jag hört är att det var viktigt ha stort bostadsbehov för att de eventuellt kommande bostäderna på Kattvikskajen (Kvk) skulle bli köpta/uthyrda.

Kvk bör naturligtvis byggas och ges grönska och liv, men grundförhållandena gör att det ligger minst fem år efter ÖH. Hyresrätter är det högst tveksamt om det blir, då byggkostnaderna blir mycket högre än på ÖH. Det är så ledsamt att se personlig såväl som partiprestige styra vår kommun i stället för de reella behoven.

JT Danielsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel