Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostäderna i fokus under paneldiskussion på Söderhamns stadsbibliotek

Ett trettiotal åhörare dök upp för att lyssna på den paneldiskussion om bostadssituationen i Söderhamn som hölls på stadsbiblioteket. Panelen diskuterade bland annat hur den bostadsbrist som finns i kommunen idag ska lösas.

Panelen bestod av kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S), Faxeholmens vd Petri Berg, Birgitta Tapper från PRO i Ljusne, Lennart Nilsson från Helsingehus och Christer Forsberg från Hyresgästföreningen.

Alla diskuterade vad de tycker är viktigt för att komma till rätta med den bostadsbrist som idag finns i Söderhamn.

Petri Berg från Faxeholmen pratade om de nybyggnationer som de planerar att göra och om att de måste vara vaksamma på utvecklingen där. Nybyggda lägenheter har en högre hyra och då måste Faxeholmen se i vilken utsträckning Söderhamnarna är villiga att betala den hyran.

Läs också: Bandylegendar hyllas när Faxeholmen ska bygga: "Vi vill skapa 100-150 lägenheter"

Sven-Erik Lindestam var inne på samma linje. Han menar att det behöver byggas nytt men att man inte bara kan bygga på hur mycket som helst. Han vill inte se att man om tio år återigen sitter med tomma lägenheter i kommunen. Lindestam vill gärna se att fler aktörer än Faxeholmen satsar och vill bygga i Söderhamn.

Birgitta Tapper ville framföra att det måste finnas alternativ för de som vill vara kvar i det område där de bor. För hennes del vill hon se att det satsas i ytterområden med bostäder anpassade även för de äldre.

Lennart Nilsson ser att de inom Helsingehus kanske kan bygga lägenheter i vissa av de byggnader de idag har kontor i, men han ser inte att de har möjlighet att bygga helt nya hus. Han efterlyser fler blandade bostäder i Söderhamn där gamla, unga och nyanlända kan bo i samma hus eller område.

Läs också: Bostadsbrist i Söderhamn – kan vara 100 intresserade av en lägenhet

Christer Forsberg framhöll att de i Hyresgästföreningen ser ett stort behov av mindre lägenheter i Söderhamn både för unga som vill lämna sina föräldrahem och för äldre som vill lämna sina hus.

Alla försökte svara på de frågor som ställdes från åhörarna och de pratade om hur de tror att marknaden ser ut om tio år.