Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna planerar flera boenden för äldre: "Utmaningen är att få ihop helheten"

Hälsinglands äldre invånare är i behov av anpassade boenden, ett behov som kommer öka i framtiden. Därför förbereder kommunerna sig nu med att planera för att kunna hantera den framtida efterfrågan. PRO vill höja tempot.

Annons

Se vad ordförande i PRO säger om bostadssituationen för äldre i klippet:

Det behövs lika många lägenheter för äldre år 2050, som det idag byggs för alla samhällsgrupper och om 35 år kommer antalet äldre i Sverige att ha fördubblats. I Nordanstigs kommun finns det för närvarande ett överskott på boenden för äldre, men för att behålla balansen i kommunen måste planerna omstruktureras.

– Diskussionen om boenden för äldre rör sig om att vi ska omvandla en del särskilda boendens platser till trygghetsboende platser. Vi måste bygga ut, för att klara oss till hur det kommer se ut redan år 2030, säger Monica Olsson, ordförande för kommunalstyrelsen i Nordanstigs kommun.

Tunbacka är ett av Hudiksvalls servicehus, där äldre som behöver resurser dygnet om bor.

Det finns olika typer av boendealternativ för äldre idag – de som riktar sig till personer över 75 år och trygghetsboenden, där de äldre erbjuds hemtjänst och slutligen finns det särskilda boenden med personal dygnet runt. Enligt kommunerna behövs det skapas fler boenden som är anpassade till demenssjuka och ett större antal anpassade boenden överlag.

– Vi försöker ha en dialog mellan oss och äldre, vi har deras önskemål med oss när vi planerar. Det är en bärande faktor. Det handlar om människor i sina sista år och det viktigaste är att de trivs och mår bra, säger Tine Mansson Söderlund, socialchef i Bollnäs kommun.

Läs mer: 3 miljoner kronor satsas när Kastanjen i Ljusne byggs om

För två år sedan varnade den svenska byggindustrin för den kommande ålderskrisen, byggandet har ökat sedan dess. I Söderhamn pågår ett bostadsförsörjningsprogram, ett kommunövergripande arbete, för att behålla balansen i bostadsutbudet för äldre.

– Vi tror att vi kan möta den framtida utmaningen på ett bra sätt, om vi skapar trygghetsboenden, anpassar våra servicehus till att bli gruppboenden och skapa fler demensboendeplatser, säger Ann-Katrin Norling, chef på vård- och omsorgsförvaltningen i Söderhamns kommun.

Pia Andersson som arbetar på Hudiksvalls kommun vill ta fram alternativa lösningar inom boendefrågan för äldre.

109 av 290 kommuner har för närvarande ett underskott på särskilt boende för äldre, men underskottet har minskat med tio procent det senaste året. År 2030 kommer antalet äldre i Ljusdals kommun bli 450 fler – vilket det finns en politisk plan för, troligtvis blir det ett stort boende som ska täcka behovet.

– Vi har av tradition haft många boendeplaster och ändå har vi tagit bort ett antal för att förbättra omsorgsförvaltningens ekonomi och för att färre ansöker, fler klarar sig hemma längre, säger Marita Wikström, kvalitets- och utvecklingschef på omsorgsförvaltningen i Ljusdal.

Läs mer: Nya ägare tar över Björkbacken i Hassela – blir privat trygghetsboende

Ungefär 65 procent av Sveriges kommuner anser att de om fem år täcker behovet av anpassade bostäder för äldre, men Boverket anser det vara en överestimering.

– Det är en stor utmaning som vi har framför oss eftersom befolkningspyramiden ser ut som den gör. Blir det för få som kan jobba och för många som behöver hjälp, så blir den stora utmaningen att få ihop helheten. Framför allt är det viktigt att hålla de äldre så friska som det går, säger Tine Mansson Söderlund.

I Hudiksvalls kommun är de flesta som bor på särskilda boenden i 90 års ålder, då livslängden och behovet av mycket vård i högre åldrar ökar med åren – den största ökningen av äldre i kommunen kommer ske sker från år 2020 till 2030.

– Vi skulle behöva öka antal plaster framöver med 50 procent, det låter inte riktigt rimligt att vi skulle klara av det just nu så vi måste leta efter alternativa lösningar. Det är en väldigt brant uppåtstigande kurva när det gäller ökningen av äldre personer, säger Pia Andersson, förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Ruth jobbar inom äldrevården – men får ingen lön av kommunen

Maj-Britt Norrlander har under en lång vädjat till politiken att öka takten i deras arbete med bostäder för äldre.

Det närmaste året beräknas antalet bostäder för äldre öka. 5000 bostäder för äldre i Sverige kommer byggas – men pensionärsorganisationen PRO, vill se att 350 000 lägenheter finns inom 15 år.

– Kommunerna måste öka takten, de måste bygga mer och framförallt till vettiga priser – de flesta vill också ha en tillgång till socialitet i sitt boende, säger Maj-Britt Norlander, ordförande i PRO Hudiksvall.

FAKTA OM DEN ÅLDRANDE BEFOLKNINGEN:

· I dagsläget är cirka 20 procent av Sveriges befolkning 65 år eller äldre.

· Allt fler personer bor kvar i sin hemmiljö högre upp i åldrarna än innan, på grund av bättre hälsa.

· År 2050 beräknas andelen personer som är över 85 år ha fördubblats.

· Vårdplatser och äldreboenden blir allt färre – sedan 1994 har det försvunnit 40 000 platser i särskilda äldreboenden.

Källa: Boverket/SCB

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning