Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosse Hedin vill ha strandskyddsdispens på Seko-fastighet – fick nej från länsstyrelsen

Kommunen polisanmälde i höstas Bosse Hedins olovliga byggande på sin fastighet norr om Ljusdal. Trots det beviljades han sedan strandskyddsdispens. Länsstyrelsen upphävde det beslutet och nu har ärendet gått till nästa instans.

Förra sommaren och hösten uppdagades historien kring Seko-härvan och de 14 miljoner som förts över från Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala till en fritidsförening bortom medlemmarnas kontroll.

Läs också: Seko stämmer fritidsförening på 14 miljoner: "En sorglig historia"

Då kunde vi också berätta att den avskedade ombudsmannen Bosse Hedins sjönära fastighet norr om Ljusdal var inblandad.

Läs också:

Sjönära fritidsanläggning kopplas till Seko-härvan

Seko-pengar betalade polisanmäld renovering och spa

Där har han de senaste åren byggt bland annat en grillkåta, bastu, brygga och en permanent uppställd badtunna med tillhörande trätall.

Inget av detta hade Bosse Hedin sökt strandskyddsdispens eller bygglov för, något som kommunen polisanmälde efter vårt avslöjande. Några månader senare hade åklagaren lagt ner anmälan. Kommunen tog sedan beslut om att bevilja Bosse Hedin strandskyddsdispens i efterskott.

Läs också: Trots polisanmälan: Bosse Hedin beviljas strandskyddsdispens på fastighet i Seko-härvan

Motivet till detta var att det finns ett undantag i miljöbalken om mark som tagits i anspråk sedan tidigare, vilket den aktuella marken har enligt en ekonomikarta från 1957.

Men länsstyrelsen håller inte med utan har nu upphävt kommunens beslut.

Läs också: Länsstyrelsen överprövar Bosse Hedins beviljade strandskyddsdispens i Seko-härvan

Strandskyddet är till för att allmänheten ska ges fri passage nära strandlinjen. Där ska även växt- och djurliv ha möjlighet till goda livsvillkor, påpekar myndigheten. Det intresset har normalt företräde framför andra allmänna eller enskilda intressen.

Beslut om dispens ska därför ges restriktivt och egentligen aldrig i områden som har stor betydelse för naturvård eller friluftsliv. Även områden som inte används så mycket i dag kan bli betydelsefulla i framtiden, menar länsstyrelsen.

Bastun, badtunnan och grillkåtan som har byggts vid stranden medför en utvigning av det privata området på bekostnad av det som är tillgängligt enligt allemansrätten. De kan heller inte ses som ersättningsbyggnader och behöver inte för sin funktion ligga vid vatten, anser länsstyrelsen.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

Även bryggan får Bosse Hedin backning på. En sådan kan få tillstånd om behovet väger tyngre än områdets strandskyddsvärden och inte kan tillgodoses på annat sätt, enligt länsstyrelsen. Men det finns flera andra fastigheter med bryggor i området och myndigheten anser att en samordning av dessa bör efterstävas i stället.

Bosse Hedin accepterar dock inte länsstyrelsens beslut utan har nu överklagat det till mark- och miljödomstolen. Han meddelar att bastun, badtunnan och grillkåtan ska tas bort, men menar att bryggan behövs för företagsverksamheten på området.

Läs allt om Seko-härvan här!