Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bos krav: rättvisa åt stenläggarna

Bo Jangren fick hela sin villainfart stenlagd av en walesisk egenföretagare. Priset var rimligt, jobbet gick rekordsnabbt och Bo är nöjd med resultatet. Därför blir han upprörd när polisen varnar allmänheten för kringresande hantverkare.

Den pensionerade läraren Bo Jangren bor med sin hustru i villaområdet Övre Brånan i Bollnäs. I slutet av förra veckan fick han besök av två män från Wales som undrade om han behövde hjälp med att lägga om garageinfarten. Utanför villan fanns omkring 70 kvadratmeter stenläggning som Bo själv hade satt i mitten av 80-talet. Nu var den ojämn och mossangripen.

- Jag sa att jag behövde fundera lite på det. De stack iväg en stund och så pratade jag med min fru. När de kom tillbaka kom vi fram till ett skäligt pris och skakade hand på det, säger Bo Jangren.

Nästföljande måndag kom hantverkarna tillbaka för att börja arbeta. Bo och hans fru var bortresa, men deras grannar har berättat att verksamheten drog i gång redan klockan sju på morgonen. Hantverkarna rev först upp den gamla stenläggningen och la en textilmatta under. Därefter fyllde de på med stenmjöl, la tillbaka stenarna och stampade dem på plats med en markvibrator. Allt detta gjorde de på 14 timmar.

- Det hade jag aldrig trott, att de skulle göra det på en dag. Jag hade haft att göra en vecka med att lägga om det, säger Bo Jangren.

Han visar garageinfarten till villan och här krävs inga kunskaper i plattsättning för att konstatera att arbetet är väl utfört. Underlaget är alldeles jämnt och följer markens lutning.

Några dagar efter att Bo Jangren fått infarten omlagd varnade polisen allmänheten för "irländska stenläggare". I torsdagens Ljusnan uppmanade Sune Nordh vid Söderhamnspolisen alla som får besök av "sådana firmor" att inte ingå några avtal utan i stället ringa polisen.

Bengt Jangren blev förvånad och förbannad.

- Vilken jävla uppmaning. När våra ungdomar åker till Norge och jobbar då applåderar vi. Men när de här försöker, då säger vi "ingå inga avtal"! Man kan väl inte utgå ifrån att folk är rövare? Jag är odelat nöjd med dem, jag skrev till och med ett rekommendationsbrev, säger Bo Jangren.

En av stenläggarna som Bo anlitade heter James Nash. Han har arbetat i Sverige de senaste 15 somrarna. Som kringresande, engelsktalande hantverkare märker han av misstron.

- Jag hör de här ryktena nästan varje gång jag pratar med någon. Det är klart att det påverkar mina affärer. Men jag är en hederlig, väldigt hårt arbetande människa, säger James Nash.

Tror du inte finns några oseriösa eller kriminella hantverkare som kommer hit från brittiska öarna?

- Det sa jag inte. Jag kan bara prata för mig själv och dem jag jobbar med. Det är väldigt svårt för folk att veta vem som är hederlig och vem som inte är det. Jag kan bara ge mitt ord, det är allt man har här i livet, säger James Nash.

För Bo Jangren är det hela en enkel fråga om rättvisa.

- Jag är inte så korkad att jag tror att det inte finns de som blivit lurade. Det är klart att det finns folk som kommer hit och beter sig illa. Men man ska inte utgå från det, säger han.