Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passionen för kuben ledde till silvermedalj

/
  • När man löser en kub med förbundna ögon får man själv välja hur länge man vill titta på kuben innan man löser den.
  • Det finns totalt 11 stycken olika kuber, och 18 grenar i VM-tävlingarna.
  • Tomas Kristiansson började intressera sig för Rubiks kub när han såg ett klipp på nätet 2004.

För två veckor sedan tog Tomas Kristiansson silver i Rubiks kub-VM i Brasilien. Grenen han blev tvåa i handlade om att lösa så många kuber som möjligt på en timme - med förbundna ögon.

Annons

Borlängebon tittar noga på den blandade kuben. Efter ett par sekunder sätter han på sig ögonbindeln och löser kuben på under en minut.

– Jag ser alla bitar som bokstäver och sedan kopplar jag bokstäverna till olika ord. Då är det lättare att minnas var alla bitar ska flyttas, berättar Tomas Kristiansson.

Allt började runt 2004. Då såg ett Tomas ett videoklipp på internet när någon löste en Rubiks kub och blev intresserad.

– Det var häftigt. I början struntade jag i hur fort det gick för mig, jag ville bara lösa kuben. Sedan upptäckte jag att det fanns tävlingar och började pressa tider, säger han.

Att bli riktigt bra i Rubiks kub kräver tid och engagemang.

– Först får man lära sig ett tillvägagångssätt och sedan bara träna så mycket som möjligt. Det är svårt och tar mycket tid att börja från scratch.

Tomas började tävla och fann vänner genom "kubningen", som han kallar det. I Sverige finns det inga organiserade landslag utan allt sker ideellt.

– De som har tid, råd och lust åker och tävlar. Nu i Brasilien var vi fem stycken från Sverige och vi passade på att ta semester i samband med tävlingen så vi fick se lite av Brasilien också.

Och tävlingen gick bra. Tomas tog silver, och svenskt rekord, i grenen "Multiple blindfolded". Den går ut på att man får välja hur många kuber man vill lösa på en timme. Sedan får man poäng efter hur många lösta kuber man har och minuspoäng för varje olöst kub.

– Jag valde att försöka lösa 21 kuber och löste 19. Han som vann valde 19 kuber och löste 18 så vi landade på samma poäng, men han var snabbare.

Men att guldet gled honom ur händerna är inget som slår ner Tomas.

– Det känns jättekul, jag har ingen VM-medalj sedan tidigare, säger han.

I Rubiks kub-VM tävlar man i totalt 18 grenar. Bland annat finns grenar som går ut på att lösa med en hand eller att lösa kuben med fötterna.

– Det är roligt också att alla åldergrupper finns representerade i tävlingarna. I Brasilien var det allt från de gamla rävarna som var gamla redan när kuben kom på 80-talet till de allra yngsta som är runt 7 år, säger Tomas Kristiansson.

Vad är det som är så roligt med Rubiks kub?

– Först och främst att det är svårt, så det är kul att utmana sig själv ordentligt. Sedan hade jag aldrig kommit såhär långt om det inte vore för tävlingen. Man får chansen att träffa nya människor och resa till platser man annars inte besökt.

Mer läsning