Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjar framtiden i Folkpartiets skola?

/

På Folkpartiets valaffischer stoltserar Jan Björklund ihop med ett solklart budskap: Framtiden börjar i skolan. Och därför är skolan en av viktigaste frågorna för många väljare.

Annons

Det stora problemet med den politik som förts de senaste fyra åren är egentligen inte att den urholkat välfärden genom utförsäljningar och försämringar. Sänkt skatten med lånade penar. Ignorerat arbetslöshet och utanförskap. Nej. Det största problemet med regeringens politik är att den skapar så många återvändsgränder.

Med raffinerade medel så har de slagit sönder en svensk jämlikhetstanke som går ut på att när man själv önskar eller omständigheterna så kräver så ska man få en andra eller tredje chans i livet.

Återvändsgränderna för vuxna visar sig främst genom utförsäkringarna, men även genom sådant som det batteri av åtgärder som arbetsförmedlingen har tillgång till, snäva tidsgränser i A-kassan och att man gjort det lite svårare för äldre att kunna läsa på högskola.

Men återvändsgrändernas politik slår också mot ungdomar. Mot de unga vuxna som inte kommer in på arbetsmarknaden och har svårt att få tag på en bostad eftersom det byggs för lite och för dyrt. Men även mot skolelever som ska sorteras och disciplineras redan i tidig ålder.

Regeringen har infört meritpoäng som leder till taktikval långt ner i åldrarna. Skriftliga omdömen redan för barn. Respekt för varandra och för kunskap har ingen plats i alliansskolan, utan där föreslår man istället att skolk ska skrivas in i betyget och ett nytt ordningsbetyg - redan från tidiga år.

Den föreslagna nya gymnasieskolan ska bestå av två delar; en akademisk och en yrkesförberedande. De elever som ångrar sig får försöka läsa upp behörigheten på Komvux. Samma Komvux vars anslag den nuvarande regeringen skar ned med en tredjedel som en av de första saker de gjorde.

Den allmänna behörigheten är bra att ha när man inte längre vill bli det man ville som femtonåring. Och ett system där någon som har läst omvårdnadsprogrammet inte kan läsa vidare till sjuksköterska och den som läst byggprogrammet inte är behörig att bli byggnadsingenjör kan inte vara helt genomtänkt. Eller så är det precis vad det är. Genomtänkt för att skomakaren ska bliva vid sin läst.

Men skolministerns största insats är nog att han, ibland med hjälp av väldigt kreativt tolkad statistik, har etablerat en bild utav en flumskola där eleverna fullständigt saknar respekt för varandra, lärarna och lokalerna. En flumskola som går mer ut på förvaring än kunskapstillägnande. Där ingen lärare tycks kunna sköta sitt jobb i enlighet med läroplanen och alla elever har inlärningssvårigheter.

Intressant är hur bilden av en flumskola i förfall lyckats bita sig fast, trots att nio av tio svenska föräldrar är nöjda med sina barns skola i undersökningar. Björklunds verklighetsbild skiljer sig markant från mångas skolvardag och hans lösningar innebär sällan eller aldrig mer resurser.

Den nittonde september kan du vara med och bestämma om hur skolan ska se ut. Om den ska sortera ut redan i tidig ålder eller om den ska vara en plats där alla elever får en chans.

För precis som skolministern säger på sin affisch så är det i skolan som framtiden börjar. Men det kan också vara så att den tar slut redan där.

Eva Älander (S)

Mer läsning

Annons