Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja i rätt ände

/

Är det dags att slå ihop Centerpartiet och Folkpartiet? Den frågan brukar dyka upp mellan varven. Nu senast är det tidskriften Liberal Debatt som i sitt senaste nummer diskuterar och förordar en sådan sammanslagning till vad som då skulle bli Centerliberalerna.

Frågan är inte oberättigad. Men för den delen inte enkel. Och långt ifrån ny.

Annons

Efter ett nära samarbete mellan Centerpartiet och Folkpartiet under större delen av 1960-talet ställdes frågan på sin spets efter valet 1973. Men det blev ingenting den gången sedan Centerpartiet sagt nej.

Skulle det då vara enklare nu, när båda partierna är lite mer jämnstora och heller inte har alltför stor marginal ner till den så viktiga fyraprocentspärren?

Det är möjligt, men långt ifrån självklart. Dessutom är det svårt att uppfatta att det skulle finnas någon riktigt vilja hos partiernas medlemmar för en sådan fusion, vilket får anses vara mer eller mindre nödvändigt för att lyckas nå en sådan process i hamn.

Fast ännu viktigare är att det blir en positiv effekt av en sammanslagning. Det räcker egentligen inte att 1 + 1 blir 2. Det bör helst bli åtminstone 3 för att det ska vara mödan värt.

Men om inte så gott som alla är med på vagnen i den här sammanslagningsprocessen är risken påtaglig att 1 + 1 blir betydligt mindre än så. Det kan sluta med ett ordentligt magplask.

Politiskt står Centerpartiet och Folkpartiet inte långt ifrån varandra. Vare sig ideologiskt eller sakpolitiskt. Därför kan det te sig logiskt med en sammanslagning. I synnerhet som Moderaterna växer sig större och större. Och samarbetet inom alliansen fungerar så bra.

Men partikulturerna skiljer sig ordentligt mellan C och FP. Och det är ingenting att rycka på axlarna åt.

Dessutom har Centerpartiet dubbelt så många medlemmar som Folkpartiet. Vilket troligen skulle innebära att centermedlemmarna skulle styra utformningen av politiken för de nya Centerliberalerna. Och dessutom lägga beslag på de flesta och viktigaste posterna i den nya organisationen.

En sådan utveckling och det skulle inte dröja länge innan de forna folkpartisterna bröt sig ur igen.

Det finns så många eventuella problem som en sammanslagning mellan C och FP kan stupa på att det är bättre att lägga hela den tanken åt sidan. Dessutom skulle det ta väldigt mycket kraft och tid att dra igång en sådan process. Den energin och den tiden bör i stället läggas på idéarbete och utveckling av politiken.

Framför allt är det att börja i fel ände att börja med att diskutera en partisammanslagning.

Det vore betydligt bättre om de som vill se en framtida sammanslagning skapade förutsättningar för en sådan genom samverkan över partigränserna. Både idépolitiskt och sakpolitiskt. Såväl på riksplanet som regionalt och lokalt.

Då kan man göra den liberala rösten starkare och tydligare. Samtidigt bygger man en rörelse som står upp för de liberala idealen alldeles oavsett partitaktiska förflyttningar.

Om detta sedan så småningom resulterar i "Centerliberalerna" är alltså en betydligt senare fråga.

Annons