Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg målar i ljusare färger

/

För ungefär ett år sedan var det en bekymrad Anders Borg som la pannan i djupa veck och meddelade att Sverige stod inför en riktig vargavinter. Enligt finansministern skulle den bli bister, lång och mörk. Det skulle dröja innan vi fick se några vårtecken.

Det dröjde ungefär ett år. I går meddelade Borg att den internationella ekonomin ser bättre ut. "Världen har landat på fötterna efter krisen", var hans budskap.

Annons

Även siffrorna för Sverige och de svenska offentliga finanserna ser betydligt bättre ut.

Finansministern verkar alltså trots denna mörka och kalla novembermånad redan ha funnit vårtecken.

Har vargavintern alltså redan dragit förbi? Det tycks så. Borg varnar förvisso för utvecklingen i Baltikum, men menar samtidigt att det inte bör ha några större effekter på svensk ekonomi eftersom vi har goda offentliga finanser och högt privat sparande.

Tillväxten kommer alltjämt att bli negativ under innevarande år, men BNP sjunker inte fullt lika mycket som prognostiserats tidigare. För nästa år spår finansministern en tillväxt på 2,0 procent mot tidigare prognos på 0,6 procent.

Däremot kommer arbetslösheten att fortsätta att stiga. Men den kommer inte att bli lika hög som i tidigare prognoser. Förut var bedömningen att arbetslösheten skulle gå upp till ungefär tolv procent. Nu bedöms den stanna på ungefär tio procent.

Det är knappast någon arbetslöshetssiffra att jubla över, men det är mycket positivt att återhämtningen verkar komma tidigare. Och att nedgången inte blir fullt lika stor som man tidigare räknat med.

Det skapar förutsättningar för att motverka att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå.

Att Borg liksom övriga statsråd nu kan måla framtiden i ljusare färger innebär en stor fördel för allianspartierna i den stundande valrörelsen inför nästa års val. Eftersom alliansen gick till val på jobblinjen är det viktigt att regeringen kan visa att deras politik bidrar till att fler får ett arbete.

Dessutom blir det än svårare för Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, att få trovärdighet för sitt ständigt återkommande "för lite och för sent". Ett mantra han i princip har använt sig av oavsett vad det är som regeringen föreslagit. Såvida det inte har rört sig om skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare. Att låta löntagarna få behålla mer av sina egna pengar är inget som Socialdemokraterna uppskattar.

Det är däremot något som svenska folket verkar uppskatta. Liksom den övriga regeringspolitiken.

Enligt en opinionsmätning från Skop anser 57 procent av svenskarna att alliansregeringen gör ett mycket bra eller ganska bra jobb. Endast en av fem anser att regeringen gör ett dåligt eller ganska dåligt jobb.

Dessutom tror 35 procent att en rödgrön regering skulle göra ett sämre jobb än alliansregeringen. Det är fler än de 29 procent som tror att en rödgrön regering skulle göra ett bättre jobb.

Det blir inte precis en muntrare läsning för de Socialdemokrater som i stället slår upp Demoskops mätning. I den tappar Socialdemokraterna mark trots att mätningen gjorts under pågående partikongress.

Eller är det kanske snarare så att S tappar på grund av att mätningen gjorts då? Det tycks som att opinionen viker för partiet så fort deras politiska förslag kommer fram i ljuset.

Mer läsning

Annons