Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sun och Lin bytte öst mot väst

/
  • I en trea inte långt från Verkstäderna har de kamperat ihop, Sun Jian och Lin Lanxiao.
  • Uppkoppling och webbkameror är bra att ha för att hålla kontakt med Kina.
  • Ännu tre dagar efter Suifs finalförlust grämer sig Sun Jian över att han förlorade ett par viktiga matcher och att laget

Sun Jian och Lin Lanxiao har bott, levat och spelat bordtennis i Söderhamn. Sporten bad om deras reflektioner efter ett halvår i staden.

Annons

Första säsongen långt från den kinesiska vardagen i staden Harbin i provinsen Heilongjian är över. Sporten bad Söderhamns UIF:s kinesiska duo, Lin Lanxiao och Sun Jian, berätta om halvåret i Söderhamn. Tolken Ying Olsson hjälpte oss med kommunikationen.

– Det har varit en positiv kulturkrock att komma hit. Här är inte allting så komplicerat och det går att skämta på ett helt annat sätt än på ett träningspass i Kina, säger Lin Lanxiao, som varit tränare i Suif och på bordtennisgymnasiet.

Med Sun Jians ord blir det:

– Det är lättsammare här och ett skönt klimat.

Lin Lanxiao kom såsom lärare hit tidigare än Sun Jian som är i Sverige på ett så kallat artistkontrakt. Första tiden här, medger Lin, var inte helt okomplicerad:

– Det var en kort period jag kände viss hemlängtan när jag var ensam här. Sedan kom Sun och då blev det bättre, säger han.

Första tiden bodde han på Suifs kansli. En natt vaknade han av att en människa stod och stirrade på honom. Det var en skyltdocka i Suifklädsel...

Den slapp han när kompisen Sun Jian från bordtennisskolan i Kina kom. Sedan dess har de kamperat ihop i en förhållandevis spartanskt inredd trea en rejäl ballongplock från träningshallen.

Bordtennisen tar mycket tid, men vad gör de annars? Sun Jian:

– Annars styrketränar vi en del, promenerar med killarna i laget och hälsar på dem vi lärt känna här.

Den svenska julmaten föll dem på läppen. Men om den traditionella svenska husmanskosten säger Sun:

– Vi blir mätta, men visst saknar vi maten där hemma.

På frågan vad de tar med sig hem till Kina säger Sun Jian att Oskarsborg i miniatyr, parfymer och jeans får plats i väskan. Annat han "tar med sig" är:

– Det är bra att man inte får röka varsomhelst här och att folk inte kör bil lika vansinnigt som hemma.

– Och, tillägger han, svenskarna har en helt annan respekt för tiden. De kommer i tid om man bestämt sig för att träna på egen hand.

Lin Lanxiao:

– Det är bättre självdisciplin här.

På tisdag flyger Sun Jian hem, medan Lin Lanxiao stannar till skolterminens slut. Sun flyger hem som en bättre bordtennisspelare säger han, medan Lin Lanxiao tycker om de svenska elevernas/spelarnas passion för sporten.

Att Sun Jian kommer tillbaka i höst är klart. Förmodligen kommer även Lin Lanxiao åter, allt beror på hur många som tas in på bordtennisprogrammet.

Mer läsning

Annons