Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde vara brottsligt att tjäna pengar på griskyla

/

God morgon Ljusdal! Snön faller och vi med den.

Annons

Nej jag tänker inte i första hand på den gamla cigarett-tändar-vajar-låten av Ulf Lundell. Nej jag tänker på det svenska fallet på grund av snön.

I stort sett hela landet, utom vi i Norrlands inland, tycker att snön ställer till ett elände. Vi har en tämligen normal snövinter, kanske lite mer än vanligt på sina håll, men långt ifrån extrem när det gäller snön.

Kylan däremot är en riktig värsting, både för plånboken och för kropp och själ. Efter en egenhändigt hopsnickrad köldenkät ute på köpingen kan jag med nästintill vetenskaplig säkerhet påstå att vi bokstavligen går i ide när Kung Bore laddar på ordentligt.

Vi handlar mindre, går mindre på krogen, tvättar inte bilen lika ofta. Vi kurar och tittar på elmätaren, flishögen, vedkasten, pelletsburken och mäter det obefintliga oljedjupet i tanken. Det sammanfattas enklast med en titt i plôskan, djupa hål grinar.

Jag undrar redan nu om energibolagen kommer att redovisa ytterst små eller ens några vinster efter den här vintern. För de kan väl inte tjäna några pengar när de tvingas höja priserna till skämmighetens nivå på grund av stor efterfrågan?

I rimlighetens namn borde alltså energibolagens kostnader ha ökat i samma proportioner som medborgarnas plånböcker dränerats av stigande priser? Eller?

Om det nu skulle visa sig att jag tror fel om den avreglerade energimarknadens aktörers vinster måste man väl ändå ställa sig frågan om det är lagligt. Jag menar; får man höja priserna med motiveringen att efterfrågan är stor och tillgången lägre och samtidigt tjäna miljoners miljoner på kuppen? Är inte det på gränsen till vad man på den gamla reglerade tiden kallade ocker?

Nu kommer vi aldrig att få veta om det är lagligt eller inte att passa på med en skinning av medborgarna när de håller på att frysa ihjäl eftersom de stora avreglerade energibolagen kommer att visa noll eller mycket låga vinster efter den här vintern…

Ja, om det nu inte var för den här eländiga snön. Det har säkert rasat ledningar på grund av snön till en kostnad av väldigt många miljoner.

Men för att dessa bolag ska kunna ge oss en säker el nästa vinter behövs kulorna, som vi betalade in när vi riskerade att frysa ihjäl nu i vinter, till dessa framtida investeringar.

Inget att gnälla över. Skaffa ett fast elpris och vänj dig vid att betala för mycket för elektriciteten året runt istället.

Och att tänka sig en liten återbäring när älvar och vattendrag tar genvägen in genom köket och turbinsnurrorna slår världsrekord när vårflodernas vårflod brakar loss i vår är väl heller inte att tänka på eftersom återbäring på grund av ocker inte ingår i de stora avreglerade energibolagens affärsidé.

Men som sagt, det är ju bara tankar och funderingar eftersom vi alla, stora energibolag som små medborgare, just nu jobbar febrilt på att ta oss ur denna grisvinters järngrepp utan att ens ha kommit på tanken att sko sig på situationen.

Återkommer kanske i ärendet i bokslutstider.

Mer läsning

Annons