Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bör snegla åt mer än ett håll

Om fem veckor åker Sveriges mest aktiva Centerpartister till Åre. Under fyra dagar ska ombuden diskutera politik, dricka kaffe, tacka av Maud Olofsson, dansa, skvallra och fatta en mängd olika beslut om allt mellan himmel och jord.

Annons

Ett av alla dessa beslut gäller val av ny partiledare. Tre kandidater är utsedda av valberedningen. Gästriken Anders W Jonsson är sannolikt en utfyllnadskandidat. Hans ställning i partiet är inte särskilt stark. Trots många försök lyckades Jonsson inte att ta sig till riksdagen förrän Centerhälsingen Sven Bergström beslutade sig för att lämna Helgeandsholmen inför valet 2010. Nästa partiledare i Centerpartiet kommer därför att heta antingen Anna-Karin Hatt eller Annie Lööf. Enligt valberedningens planer ska vinnaren pekas ut i god tid före partistämman i Åre.

För en vecka sedan deltog jag på ett möte där ett femtiotal Centerpartister från Norrköping och Söderköping samlats för att diskutera partiledarvalet. Anna-Karin Hatt hade många förespråkare. De som talade för henne använde ord som "kompetens", "rötter" och "resultat". Ännu fler på mötet talade för Annie Lööf. Hon förknippades med begrepp som "visioner", "sticka ut" och "valvinnare".

Maria Ludvigsson är ledarskribent på Svenska Dagbladet. I måndags skrev hon att Centerpartister som "sneglar åt vänster" tilltalas av Hatt medan "alliansvänner hoppas på Annie Lööf".

Ludvigssons analys drivs nog mer av Moderata inpiskningsreflexer än av omtanke om Centerpartiet. Centern är ett borgerligt parti, visst är det så. Men vad det betyder att vara borgerlig – eller för den delen att vara Socialdemokrat – är inte för alltid hugget i sten. Den borgerliga alliansen har ridit på en framgångsvåg sedan 2004. Vågen kommer att ebba ut. Det vet alla. Vad som sker då; det vet ingen. Centerpartiet gör klokt i att värna sin egen rätt att tolka vad som kommer att krävas av ett litet borgerligt parti med framgångsambitioner framöver.

Otrohet och sidbyten må allmänt sett inte stå särskilt högt i moralisk kurs. Inom politiken är emellertid skakelöverhoppande en utvecklingskraft och framgångsfaktor. Jag säger inte att C ska snegla åt vänster. Partiet bör snegla åt flera håll.

Det tror jag både Annie Lööf och Anna-Karin Hatt inser.

Widar Andersson

Chefredaktör för Folkbladet (S)

Mer läsning

Annons