Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bor modernt i det gamla

Under onsdagen firades Hälsingegårdarnas dag med olika aktiviteter och visningar. I Älvkarhed söder om Alfta ville Elin Skogens visa och inspirera att det går att bo modernt i det gamla.

Med råd av byggnadsvårdare Mimmi Göllas rustades ena halvan av hälsingegården Skogens från 1850-talet mellan sommaren 2009 och påsken 2012.

Det blev en ljus och luftig lägenhet, där mycket av det gamla har bevarats och renoverats, som den gamla öppna spisen. I köksdelen samsas en modern mikro med en gammal fin vedspis.

Där hyr nu Elin och hennes familj av hennes föräldrar Olle Henriksson och Lena Skogens. Elin och hennes familj bor i vanliga fall i Uppsala, men hoppas kunna flytta upp och bo permanent i Älvkarhed.

Elin är uppvuxen på gården Skogens, som även omfattar den röda byggnad, ett officersboställe, som uppfördes redan 1793 och där Olle och Lena bor.

– Jag tycker det har varit fantastiskt att få växa upp här. Jag är 12:e generationen som bor på gården och vi håller nu på och lär upp den 13:e generationen, säger Elin och syftar på sönerna Frans och Helmer.

Elins man Henrik forskar vid Uppsala universitet och i den gamla ladugården har han inrymt sitt forskarkontor.

Gården ligger väldigt vackert på en höjd med utsikt ner mot sjön Grängen på ena sidan och upp mot berget Erskjansaklitten på den andra. Så här års pilar svalorna in och ut under takens tegelpannor.

– Det är jättefint att bo här. Det är både ansvarsfullt och roligt. Det finns många möjligheter här. Jag tycker det är roligt att sköta gården, som är Lenas släktgård. Det är värt mödan, efteråt. Byggnaderna svarar så bra och det blir så fint, när man gör något, säger Olle Henriksson.

Det är också Olle som har gått in för att lära sig mer om gården. Det finns en hel bibba med papper från 1700-talet, som han vill börja gå igenom. Han tror inte det är en tillfällighet att det är den ingifte, som brukar ta reda på mer om en gårds historia. I det här fallet har gården varit i samma släkt sedan 1600-talet.

Här drevs traditionellt jordbruk fram till 1990, då korna såldes. Den pampiga ladugården byggdes 1892 och är för övrigt signerad den kände byggmästaren Olof Johansson.

Elin berättar att den stora vita gården byggdes 1851, samma år som hennes morfars farmor Skoga-Lisa föds. Svärdes Hans Ersson från Rättvik målade i storstugan, herrstugan 1852.

Elin känner att mycket av hennes identitet grundar sig i den gamla gården.

– Det är det gamla bondelivet med jorden och skogen. Man levde av det som den här platsen gav. Det var ganska mycket kroppsarbete. Det har lett till det miljöengagemang jag har. Det är också bra att veta varifrån man kommer, säger Elin Skogens avslutningsvis.