Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonus malus ett bra steg på vägen

Ett kompletterande bra förslag är att lägga en koldioxidavgift på alla fossila bränslen, skriver Pia Bak-Frederiksen.

Nej regeringens bonus-malus förslag är inte tillräckligt – men ett bra steg på vägen.

Som alla andra goda förslag och idéer blir de ännu bättre om man kombinerar dem med ett annat bra förslag.

Ett kompletterande bra förslag är att lägga en koldioxidavgift på alla fossila bränslen. En avgift som stiger år från år. Notera att vi talar om en avgift – inte skatt. Helt enkelt därför att denna koldioxidavgift ska samlas i en fond och delas ut i lika stora delar till alla vuxna medborgare, till exempel en gång i månaden. Ett rättvist förslag som ger alla möjlighet att ställa om. Förslaget skickar en bra signal till näringsliv och investerare – avgiften är här för att stanna och den stiger varje år. Man blir tvungen att satsa på andra typer av bränslen än de fossila. För några konsumenter blir det ett extra tillskott i plånboken som kan användas till att finansiera något som man från början eventuellt inte hade råd med. För andra konsumenter blir det en signal till att byta ut sitt nuvarande fordon. Med andra ord sätter ett sådant förslag fart på tillväxten. För att inte tala om att ohälsotalen kommer att sjunka markant.

Det här förslaget kommer ursprungligen från USA, Citizens Climate Lobby Organization, (CCL), som under åtta års tid med framgångsrikt lobbyarbete, har lyckats påverka framstående politiker, både republikaner och demokrater till att gå in för detta förslag. I dessa Trumptider stöds förslaget av bland annat tre tidigare republikanska finansministrar och flera andra republikanska toppnamn. I Sverige arbetar Klimatsvaret på tillsvarande sätt, på tvärs av partigränser, för att skapa den politiska vilja, som ska till för att stoppa vår tids största hot – klimatförändringarna till följd av en kraftigt förhöjd halt av koldioxid i atmosfären.

Pia Bak-Frederiksen

Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel