Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönder nöjda - hittills

Förra året var ett dåligt år för spannmålsbönder. I år ser det dock bättre ut, även i Hälsingland.

På riksnivå räknar man med att årets skörd beräknas bli 5,1 miljoner ton, en ökning med 19 procent sen förra året. Även här i Hälsingland ser det bättre ut än i fjol.

Per Säll är gris- och spannmålsbonde i Bäckänge utanför Ljusdal. Han har gott hopp om årets skörd.

– Det ser mycket bättre ut än förra året. Då var det ett dåligt år med sämre skörd vanligt. I år har det varit mycket gynnsammare väder.

Per Säll har spannmål på omkring 50 hektar, och han har hunnit tröska en femtedel. Nu väntar han på finväder så att han ska kunna skörda även resten.

Henrik Bergman, växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet, bekräftar att Per Sälls bild av skörden delas av de flesta odlare i landskapet.

– Säsongen kom i gång rekordtidigt, det var en bra vår, så man kom ut och sådde tidigt. Sen var det lite torrt på försommaren men det återhämtade sig och på de allra flesta håll ser det ut att bli bra siffror, mycket bättre än förra året. Men än så länge är långt i från allt tröskat, så det är svårt att ge några exakta siffror på hur stor skörden blir.