Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondeägda Arla gör miljardvinster – i en av de värsta mjölkkriserna som skådats

Antalet mjölkföretag i Gävleborgs län har halverats de senaste 10 åren. Samtidigt redovisade mejerijätten Arla en vinst på en miljard kronor det första halvåret 2016. Det kan låta illa – men mejerijätten menar att det är precis tvärt om.

För tio år sedan fanns det nästan 8 500 mjölkföretag i Sverige. Vid årsskiftet 2015/2016 var samma siffra nere i 4 084. Även i Gävleborg har över hälften av mjölkbönderna försvunnit – från 298 företag i slutet av 2005, till 142 i början av 2016.

Läs mer: LRF Mjölk om Arlas vinst – "Ger en bra grund att stå på"

Trots det visar bondeägda kooperativet Arla upp ett starkt resultat för första halvan av 2016. Omsättningen på 49 miljarder kronor var något lägre än motsvarande period förra året. Men vinsten ökade till nästan 1,2 miljarder kronor.

Ett motsägelsefullt förhållande för en utomstående. Att mejerijätten Arla går bra i en krisande bransch är dock positivt, menar företagets presschef Daniel Emilson.

– Att det går bra för Arla är bra för bönderna. Allt vi tjänar går tillbaka till dem. Den största delen får de via mjölkpriset. Men de får även tillbaka pengar utspritt över året genom så kallad konsolidering, säger han.

Läs också: Att bojkotta Arla är att bojkotta Sveriges bönder

Arlas vinstmarginal uppgår till 2,5 procent av omsättningen. Det är något lägre än målet. Men bättre än tidigare.

– Man kan inte leva från dag till dag. Man måste ha en buffert för oförutsedda händelser och för investeringar, säger Daniel Emilson.

Mjölkpriset var i våras nere på historiskt låga nivåer. Nu har Arla aviserat en höjning för september, och utesluter inte flera höjningar under hösten. Trots höjningen får bönderna i dag bara 2,54 kronor per kilo mjölk.

– Vi är mitt uppe i en av de värsta mjölkkriserna i modern tid. Det har varit extremt tufft och det är extremt tufft, inte bara för svenska utan för alla europeiska mjölkbönder, säger Daniel Emilson.

En andra åsikt – läs Patrik Oksanens ledare: "Därför står hoppet inte till Arla – utan mikromejerierna"

Orsaken till krisen är tredelad: Ryssland bojkottar livsmedel från Europa, Kina har kraftigt minskat sin import av mejeriprodukter, samt att EU har slopat mjölkkvoter. I praktiken har det lett till ett rekordlågt mjölkpris.

– Mjölkkvoterna reglerade hur mycket mjölk varje EU-land fick producera. När detta togs bort började vissa länder, ganska snabbt, producera enormt mycket mjölk. Det som händer då är att det blir ett överutbud på mejerimarknaden.

Enligt Daniel Emilson är det emellertid inte mjölkpriset som är största anledningen till att så många mjölkproducenter dras med bristande lönsamhet.

– I Sverige har vi en jordbrukspolitik, skatter och regleringar som gör det dyrt och svårt att vara lantbrukare. Svenska bönder kan inte konkurrera på lika villkor som europeiska bönder, säger han.

Läs även: Sista mjölkgården i Utomskogen borta – nu ger de upp

Arla har dock inte varit befriat från kritik. I början av året avslöjade till exempel Uppdrag Granskning en vidlyftig representationskultur inom företagets ledning – privata inköp, dyra resor och nöjesutlägg på böndernas bekostnad.

Arla har också kritiserats för att ha ett monopolliknande grepp om mjölkmarknaden i Sverige. En tidigare intern undersökningar bland Arla-bönderna har även visat att upp emot fyra av tio bönder vill lämna Arla för annat mejeri – och att hälften är missnöjda med Arla.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen