Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonde söker – konsument

Bonde söker fru blir på fredag Bonde söker konsument. Bönder anslutna till Milko kommer då att genomföra en protestaktion mot det avtal som Coop och Arla ingått och som säger att Arla ska vara huvudleverantör av mejeriprodukter till landets Konsumbutiker.

Protestaktionen genomförs i hela Milkoområdet, vilket betyder att bönder kommer att stå vid entréerna till Konsumbutiker inte bara på olika platser i Hälsingland utan också i Borlänge, Östersund, Sundsvall och Karlstad.

I södra Hälsingland kommer utposterade bönder att finnas vid Konsumbutikerna i Bollnäs, Kilafors, Edsbyn och Söderhamn.

– Vi ska dela ut produkter och broschyrer och för barnens skull tar vi till vissa butiker med oss kalvar. Bonde söker konsument, blir parollen, säger Thomas Backan, mjölkbonde i Rengsjö.

Budskapet som ska spridas är hur viktigt Milkobönderna anser att det är med bland annat arbetstillfällen, närproducerat och öppna landskap.

Thomas Backan tolkar avtalet mellan Coop och Arla som att det är klart att mjölken från Milko levereras som hittills till Konsumbutikerna, men att frågetecken finns för hur det blir med övriga mejeriprodukter, som fil, grädde och yoghurt.

Protestaktionen innefattar även sänkningen av avräkningspriset. Den 1 januari fick bonden 40 öre mindre per kilo mjölk och den 1 april sänks priset med ytterligare 20 öre.