Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonde nekar till djurplågeri

Åklagaren anser att bonden struntade i djuren och var passiv.

För ett år sedan gjorde länsstyrelsens djurskyddshandläggare en inspektion på en gård i Dellenbygden. De kallade dit en veterinär som påtalade flera brister i djurhållningen.

På tisdagen ställdes bonden inför rätta, åtalad för djurplågeri av en kalv, en kviga och två tjurar. Åklagaren anser att han inte gav dem tillräckligt med mat och inte såg till att de fick nödvändig veterinärvård eller avlivades.

Alla fyra djuren var små eller avmagrade, två av dem halta och ett av djuren hade ett större ljumskbråck. En av tjurarna var "så gott som utmärglad" enligt veterinären. Vid besöket avlivades tre av djuren omedelbart.

Djurägaren hävdade att han väntat på att få iväg djur på slakt, men att det hade blivit uppskjutet vid flera tillfällen. Däremot nekade han till att ha slarvat med utfordringen. Han hade inte heller upplevt att djuren lidit av sina skador, eftersom de hade ätit som vanligt.

Åklagaren ville att han skulle dömas till villkorlig dom och böter. Mannens försvarsadvokat ansåg att mannen ska frias och hävdade att det kan finnas andra orsaker till att djuren var små. Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen om två veckor.

Läs hela artikeln i onsdagens HT