Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonde frias för djurplågeri

En haltande tjurkalv upptäcktes vid en inspektion. Fallet anmäldes till åklagare och nu frias bonden från djurplågeri, men döms för brott mot djurskyddslagen.

Efter an anmälan om missförhållanden på gården i Ljusdals kommun, gjordes en inspektion av myndigheterna några dagar efter att bonden upptäckt kalvens skada. En veterinär noterade att benet var svullet och att kalven inte stödde på benet.

Bonden avlivade kalven.

Men ärendet anmäldes och åklagare väckte åtal mot djurägaren för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. Han bor i Hudiksvalls kommun.

Vid rättegången medgav bonden att han skulle ha kontrollerat kalvens skada dagligen för att se om den förvärrades.

Tingsrätten gör samma bedömning och anser att han inte fullgjort sina skyldigheter som djurägare när han inte löpande höll koll på skadans utveckling. Därför fälls han för djurskyddsbrott.

Däremot har han inte "otillbörligen utsatt tjurkalven för lidande", skriver rätten i domen, och friar honom från djurplågeri.

Han döms till 30 dagsböter.