Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonde blir inte åtalad

Den bonde i Ljusdals kommun som fick ett 60-tal nötkreatur omhändertagna i januari på grund av bristfällig djurhållning, kommer inte att bli åtalad för detta. Men bonden har fått djurförbud av länsstyrelsen.

Bonden var åtalsanmäld, misstänkt för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen, men åklagare Birgitta Fernlund lade senare ned förundersökningen. Detta på grund av att bonden redan var dömd för andra brott och inte skulle ha fått något skärpt straff om han dessutom hade dömts för djurplågeri. Bonden var tidigare dömd för vapenbrott till villkorlig dom och böter.

När länsstyrelsen gjorde en inspektion på bondens gård i januari i år var förhållandena för nötkreaturen på gården så dåliga att veterinär bedömde att de omedelbart måste omhändertas. Ett 60-tal nötkreatur, som vistades både utomhus och inne i ladugården, omhändertogs och stallades upp på annan plats. Senare såldes alla djuren.

Bonden blev anmäld till åklagare, misstänkt för djurplågeri. Samtidigt skickades tre djurkroppar till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning. Det var de båda döda kalvarna och en ko som måste avlivas. Undersökningen visade att kalvarna hade svultit ihjäl och även utsatts för våld i bakbenen. Den avlivade mjölkkon var vid dåligt hull och hade fått dräktighetsförgiftning på grund av för dålig utfodring.

Länsstyrelsen utfärdade i maj ett förbud för bonden att ha klövbärande djur. Han får varken ha egna eller ta hand om andras klövdjur. Han får heller inte skaffa sådana djur. Djurförbudet gäller tills vidare.