Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäsuppväxte 15-åringen Walter Wallberg närmar sig världstoppen i puckelpist

Walter Wallberg flyttade från Bollnäs till Åre som 10-åring. Där upptäckte han puckelpistsporten och nu, bara fem år senare, är han överlägsen etta i Europacupen och spås stora chanser att nå världstoppen.

Annons

– Om Walter får hålla sig hel och fortsätta att utvecklas så som han gör nu så kan han vara i absolut världstopp inom några säsonger, säger landslagstränaren Lasse Fahlén.

Under uppväxten i Hälsingland fanns inte puckelpisten med i bilden. Den kom däremot snabbt in när Walter Wallberg tillsammans med familjen, syster Thea Wallberg, mamma Åsa Wallberg och pappa Patrik Pettersson, flyttat till Åre.

– Walter såg de som åkte puckel där och blev fast direkt, säger Patrik Pettersson, som har en bakgrund inom alpin skidåkning och även han fastnat i puckelsporten och är med som tränare och ledare på Europacupen.

Ambitiöse Walter Wallberg gick helt in för puckelpist och ägnade sporten all tid. På vintern bodde han i backen i Duved och på sommaren vid vattenhoppet i Järpen, ett par mil från Åre, för att nöta in nya hopp. Dessutom har han kört mycket kondition och styrketräning.

Läs mer om Walter Wallberg:

Ung Årekille fortsätter dominera Europacupen i puckelpist – tog tredje raka segern

Wallberg om att köra JVM på hemmaplan: "Det är skitkul"

Förbundskaptenen om Walter Wallberg efter dubbelseger i hemmatävling: "Han är ett unikum"

Talangen har Walter Wallberg visat sedan länge, men den här säsongen har han fått ut det fullt ut i tävling. Segrar på hemmaplan i Nordiska cupen gav 15-åringen chansen att köra världscupen i Nordamerika nu, men han valde att tacka nej.

– Jag ville ta ett år på Europacupen för att få mer rutin, självförtroende och etablera mig på den nivån först, säger Walter Wallberg.

Det har han definitivt gjort. Inför fredagens parallellpuckelpist hade han tre raka segrar och körde länge som en vinnare även där.

Inför semifinalen mot slutlige vinnaren, 28-årige världscupmeriterade Sergey Volkov, var Walter Wallberg obesegrad i 19 tävlingsåk i Europacupen. Men där tog det stopp.

– Ryssen var före i starten och då gick Walter på lite för stort, hoppade för högt, och landade i pucklarna, i stället för innan dem, och kraschade, säger Patrik Pettersson.

Walter Wallberg vann dock matchen om tredje plats och tog ännu en pallplats.

– Det var lite tråkigt. Jag hade ju velat ha fyra raka. Men bra att bli trea ändå, jag är ju klart yngst och de jag möter är minst fem–tio år äldre, säger 15-åringen som därmed är fortsatt överlägsen etta i Europacupen.

– Jag har fått till åkningen bra den här säsongen och det blir bara roligare och roligare, säger Walter Wallberg.

Han ser fram emot fortsatt tävlande kommande veckor i Europacupen och lite extra mot en häftig hemmadubbel senare i vinter. Både EC-finalen och junior-VM avgörs i Duved.

– Det är en av mina absoluta favoritbackar och med kompisar och familj på plats så blir det lite speciellt, säger Walter Wallberg.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Ljusdals IF, Söderhamns UIF, Hudiksvalls HC eller Arbrå HK. Ladda ner Hela Hälsinglands nya app till Iphone eller Android.