Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnästravet är ett föredöme

Travsverige har problem.

Antalet B-licenser, amatörer, minskar varje år.

Överallt – utom i Bollnäs. Där har man lyckats hålla trenden stången, och någon minskning har inte gått att se.

I runda slängar 250 B-licenser försvinner i travsverige varje år. Andelsägandet ökar, liksom de kuskar som bara ägnar sig åt körning, så kallade catchdrivers.

Men precis som i all annan idrott bygger travet på bredden.

– Visst är det ett problem, säger Elisabeth Johansson, marknadschef på Bollnästravet.

Men just Bollnästravet är något av ett föredöme i travsverige.

– Det stämmer att amatörlicenserna minskar i hela riket. Men hos oss har vi jobbat hårt för att undvika den utvecklingen. Vi har verkat för nyrekrytering av tränare, olika hästägarprojekt och dessutom för att locka tillbaka gamla tränare som lagt ner sina verksamheter, berättar Elisabeth Johansson.

I dag finns det 207 registrerade tränare med B–licens vid Bollnästravet med 560 hästar i träning. En av dessa tränare är Carl–Anders Hansson från Vallsta som har Bollnäs som sin hemmabana. Han tror att tillgängligheten är en stor och viktig del i att Bollnäs lyckas ha så många amatörer på banan.

– Det är lätt att ha häst här. Vi har en anläggning i toppskikt på Bollnästravet som vi kan utnyttja sex dagar i veckan och det underlättar mycket för oss. Sedan är travet en stor sport av tradition i Hälsingland. För 15–20 år sedan ändrade också Bollnästravet inriktning. Fler fick bli proffs och det blev mer folk på banan. När det är många på banan så är det roligt att hålla på. Det är en viktig social grej. Det tror jag är grunden till att Bollnästravet står sig starkt.

I dag har Carl–Anders Hansson två starthästar. Dessutom tre körhästar, fölston och unghästar hemma på gården i Vallsta.

Även på proffssidan ser Bollnästravet en positiv utveckling där det nu finns 16 proffstränare sedan Therese Hyllsjö, Ulf Eriksson och Jörgen Berglund från Dannero tillkommit. Totalt har proffsen 850 hästar på träningslistan.