Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virtuell brygga för uppfinnare

/

Ideella föreningen List (Lokala innovationer skapar tillväxt) hjälper uppfinnare i Gävleborg att utveckla sina idéer och nå ut på marknaden med sina produkter.

Annons

Som ytterligare ett hjälpmedel för att "koppla ihop" uppfinnare och företag, har List nu startat projektet Handelshuset på sin webbplats, list.se. Det handlar om ett virtuellt handelshus, där företag ska kunna gå in och se om det finns produkter som kan vara intressanta för deras marknad.
– Vi har främst lagt ut produkter som våra innovatörer inte har orkat eller kunnat fortsätta eller "gå hela vägen" med. Det är alltså lite av en reservfallskärm, eller andra chans, för produkter som skulle kunna bli något om de bara fick chansen att nå marknaden, säger Sven-Göran Larsson på Lists kontor i Bollnäs.

Vad uppfinningar och innovationer kan leda till är vad Sven-Göran Larsson och hans kollega Kerstin Lönngren på List-kontoret vill lyfta fram i sitt arbete. Sven-Göran tar upp familjeföretaget Sunfab i Hudiksvall som ett exempel. Sunfab har gått från att under 1960-talet vara världsledande innovatörer och tillverkare av längdskidor – grundaren Eric Sundin startade skidtillverkning i Arbrå 1922 – till att idag vara världsledande när det gäller att bygga vissa typer av pumpar och hydrauliska motorer.
– Det visar hur mycket vad en enda persons uppfinnar- och entreprenörsanda kan betyda. Börjar man leta runt lite så finns många fler sådana exempel på hur uppfinnare har spelat en stor roll i att skapa det samhälle vi lever i idag.

Kristian Westin

Mer läsning

Annons