Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viola Adamsson har fått Gastronomiska Akademiens silvermedalj

/
  • Viola Adamsson tar emot Gastronomiska Akademiens silvermedalj.
  • Viola Adamsson driver restaurang Smaker på Öster i Bollnäs.

Hon har varit kostrådgivare åt Gunde Svan, doktorerat i nordisk mat och tävlat i gröt-VM. Nu kan Viola Adamsson lägga ännu en sak på meritlistan – Gastronomiska Akademiens silvermedalj.

Annons

I november 2015 öppnade Viola Adamsson Restaurang Smaker på Öster i Bollnäs där det serveras husmanskost.

Läs mer: Ny restaurang i Bollnäs har öppnat: nordisk mat på menyn

Men dess för innan har hon samlat på sig en lång meritlista inom matens område.

Hon är doktor i medicinsk vetenskap och i en doktorsavhandling från 2014 kom hon fram till slutsatsen att nordisk mat kan vara lika hälsosam som medelhavsmat.

Nu har Viola Adamsson fått Gastronomiska Akademiens silvermedalj "för utomordentliga insatser för svensk matkultur".

– Jag är naturligtvis glad, men om jag sätter det i ett större perspektiv är det ett oerhört erkännande. Den röda tråden i mitt yrkesliv har lett fram till något som har stor betydelse för svensk matkultur och även forskningen, säger hon.

Under helgen som var fick hon ta emot utmärkelsen i Stockholm av akademiens direktör Stephan Rössner.

– Hela lördagen firade jag med champagne tillsammans med akademien. På söndagen firade jag mer privat med en västerbottenbuffé på Grands Veranda.

En medalj av den här slaget är inte som vilken accessoar som helts. Viola Adamsson har diskuterat med etikettexperten Magdalena Ribbing om hur den ska bäras.

– Det är en riktig medalj som bärs till högtidsdräkt under frackmiddagar och på akademiska högtider tillsammans med doktorshatt. Det är lite ballt och hedrande, konstaterar hon.

Att göra sin forskning levande utanför akademiska världen har varit viktigt för henne, bland annat har hon skrivit kokböcker.

Läs också: Violas bok prisad av Akademien

– Som forskare har du ett tredje uppdrag och det är att föra ut din forskning till allmänheten. Här på restaurangen serverar jag den nyttiga maten som jag forskat om, säger hon.

Många som uppmärksammas på matens område söker sig till storstaden för att kunna skörda större framgångar, men Viola Adamsson är verksam i Bollnäs.

– Det är många som säger "så går du här och lagar mat". Men jag är ju inte kock själv och rör i alla grytor, utan har en kock anställd. Det jag har är ett koncept som jag vill testa med hälsosam nordisk maten.

Gastronomiska Akademiens har funnits sedan 1958 och bildades på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Akademien har 17 ledamöter, varav en är kung Carl XVI Gustaf.

Läs också: Violas gröt smakades av vid gröt-VM i Skottland

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons