Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst för Bollnäskockarna

/
  • Jonathan Hammar och Sandra Tastula från restaurangskolan i Bollnäs tog hem segern i Juniormedaljen i helgen.
  • Vinnarlagets regnbågsrätt föll juryn i smaken. Till fisken serverades syrad lök, blomkålspuré, blancherade morötter och hummersmörsås.
  • Lagen känna på hur det är att tävla inför publik. Man hade även stöttning på plats från restaurangskolans förstaårselever.
  • Läraren Margareta

Två kocklag från restaurangskolan Heden kammade hem en varsin pallplats i Juniormedaljen.
– Vi är oerhört stolta, säger Margareta "Meta" Englund.

Annons

Under helgen avgjordes kocktävlingen Juniormedaljen i samband med matmässan i Gävle. Förstapriset gick till ett av de två tävlande lagen från Bollnäs.

– Det känns jätteroligt, säger Sandra Tastula.

För henne blev det en lyckad och framför allt lärorik tävlingsdebut. Tillsammans med lagkamraten Jonathan Hammar övervann hon både tids- och publikpress, och ett tiotal andra tävlande Gävleborgslag. Full koncentration krävdes för att kunna konkurrera med allt från söta efterrätter till vegetariska specialiteter.

– Att tävla var inte alls som att stå i skolköket, det blir på ett helt annat sätt. Man har inte råd med misstag, allt måste sitta, säger Sandra Tastula.

Sin blomkålspuré var laget inte nöjda med, men smakerna i båda rätterna tog dem ändå hela vägen. När juryn presenterade sin feedback efter att ha smakat allas rätter var många av synpunkterna lika kockarnas egna. Nässelsoppan var vågad, men gick ändå hem. En färggrann regnbågsrätt med syrad lök, blomkålspuré, blancherade morötter och hummersmörsås blev lagets vinnande koncept.

Läraren Margareta "Meta" Englund är stolt över elevernas framgångar.

– Mycket handlar om att de sätter smak, temperatur och allt därtill trots skarpt läge, samtidigt som de har en bra tanke i maten. Det lyste igenom, säger Margareta Englund.

I bedömningen sade domarna att de "aldrig ätit sådan god regnbåge", berättar hon.

– Så även Karslunds fisk som man jobbat med ska ha all heder, säger Margareta "Meta" Englund.

Framgångarna blev stora även för det andra Bollnäslaget. Emil Säll och Fredrik Boija, hamnade på en delad tredjeplats. Teamet fick mycket beröm för sitt nytänkande. I en av rätterna serverades fisken enbart kokt på tallriken, och tillagades helt först när en egen buljong hälldes över hela rätten, och de rätta smakerna fick sätta sig på plats under serveringen.

– Man tyckte att det var ett spännande sätt att tänka, och ville att deras idéer ska fortsätta få utvecklas. Det är såklart jättekul och betyder att vi jobbar rätt på skolan, säger Margareta "Meta" Englund glatt.

Mer läsning

Annons