Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha bort delade turer

/
  • Under torsdagens sammanträde för socialnämnden klubbade nämndordförande Erika Engberg (S) igenom beslutsförslaget.

Den som inte vill ha "delad tur" ska slippa. Det föreslår nu socialnämnden.

Annons

Delade turer inom vården, det vill säga arbetspass med timslånga obetalda pauser mitt på dagen, är vanligt i landets kommuner. Det visar en undersökning som Ekot gjort.

Flera riksdagspartier är kritiska mot systemet och efter att Vänsterpartiet i Bollnäs uppmärksammat frågan i en motion har kommunens socialnämnd beslutat föreslå kommunfullmäktige att på sikt få bort oönskade delade turer.

– Det är viktigt för oss politiker att skapa möjligheter för bra arbetsförhållanden. Om vi kan skriva in det här i våra mål visar vi att det är en viktig fråga som måste lösas, säger socialnämndens ordförande Erika Engberg (S).

Enligt den utredning som Bollnäs kommun låtit göra har omsorgspersonalen i snitt 2,15 delade turer per fyraveckorsperiod.

– Det visar att vi har relativt få delade turer i dag, säger Monica Embretsen som är personalstrateg vid socialförvaltningen och varit med i samverkansgruppen kring utredningen.

Fackorganisationen Kommunal påpekar även att flera av deras medlemmar vill ha delade turer och ser det som något positivt.

– Vi ser gärna att kommunen fortsätter arbeta för att minimera antalet oönskade delade turer. Samtidigt tycker vi att det ska finnas möjlighet att kunna välja delad tur, om man vill, säger Björn Persson vid Kommunal.

Att med omedelbar verkan helt upphöra med delade turer skulle, enligt en beräkning från kommunen, kosta 32 miljoner kronor.

Annons