Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill dra Norling inför rätta

(Uppdaterad lördag klockan 16.22) En man vill ha en miljon kronor i skadestånd av Pär Norling (SD). Nu kommenterar Pär Norling själv det hela.

Annons

Det var i samband med manifestationen för mångfald i augusti förra året som Sverigedemokraternas Pär Norling sa till bland andra SVT att islam bör förbjudas i Sverige.

Uttalandet uppmärksammades i flera medier och ledde till att Sverigedemokraterna, som numera hävdar att det råder nolltolerans mot rasism i partiet, har inlett ett uteslutningsärende gällande Norling.

En artikel på svt.se fick en man i Malmö att polisanmäla Pär Norling för uppvigling och olaga hot. Han anmälde dessutom uttalandena till Justitiekanslern, JK, för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp.

Men polisens utredning har inte lett fram till att en åklagare har väckt åtal och JK valde att inte inleda någon förundersökning. JK hänvisar att till det är utgivaren som är ansvarig för vad som sägs i artikeln – inte den intervjuade personen. De framhåller även att artikeln utgör en del i nyhetsrapporteringen och därav inte anses innehålla något yttrandefrihetsbrott.

Därför väljer nu Malmömannen att ansöka om enskilt åtal mot Pär Norling vid Hudiksvalls tingsrätt.

- Det är sällsynt förekommande att man ansöker om enskilt åtal. Det är vanligast när det handlar om förtalsmål, men det förekommer även i andra fall, säger lagman Christer Forsberg vid tingsrätten.

Malmömannen ansökan gäller hatbrott, förföljelse, grovt förtal, grov förolämpning, grov uppvigling, grovt olaga hot och grovt hets mot folkgrupp. Mannen yrkar på att Pär Norling ska dömas till en miljon i skadestånd till mannen för kränkning.

Vad händer nu?

- Vi måste först undersöka om de formella förutsättningarna är uppfyllda. Om de är det så utfärdar vi stämning och det blir en rättegång där den enskilde anmälaren agerar som en åklagare. Det här fallet kommer att granskas så snart som möjligt, troligtvis under nästa vecka, säger Christer Forsberg.

Pär Norling själv är mycket förvånad över att han inget fått veta från tingsrätten.
- Om någon ansöker enskilt åtal mot mig är det högst rimligt att jag informeras. Men det har inte skett i det här fallet, säger Pär Norling.
- Så här borde det inte få gå till.

Mer läsning

Annons