Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill få ut folk i naturen"

/
  • Niclas Bärj, Henrik Fröjd och Hansa Näsman med den nya Hälsingeledskartan.
  • Nu blir leden mer lättillgänglig tack vare den nya kartan.
  • Stig mellan Bältbosjön och Knupbodarna.
  • Utsikten från Tjuvberget är en av höjdpunkterna efter vandringsleden.

I år fyller den sexton mil långa hälsingeleden 40 år. Det firas med en ny karta som ska göra leden mer lättillgänglig.
– Det är ett led i vår friskvårdssatsning. Vi vill få ut folk i naturen, säger Hansa Näsman, fritidschef i kommunen.

Annons

Från Mosjön i söder till Los i norr, så långt sträcker sig hälsingeleden. Det är i huvudsak en vandringsled, men vissa sträckor lämpar sig även bra för cykling och skidåkning.

Nu kommer leden att göras om på en hel del ställen och få nya anslutningar, bland annat i Kilafors och Arbrå. Det ska göra det enklare att gå stora delar av leden och sedan ta sig med kollektivtrafik tillbaka till starten.

Den nya kartan kommer att få helt nya etappbeskrivningar, med information om bland annat övernattning, dricksvatten och vindskydd.

– Vi vill att den ska vara tillgänglig för alla och att man även ska kunna gå kortare sträckor om man vill det, säger projektledaren Henrik Fröjd.

Han är den som tagit fram och ritat kartan på begäran av Hansa Näsman och fritidsenheten. När projektet påbörjades i april sprang han efter leden tillsammans med Niclas Bärj, chef över spår och leder i kommunen, för att kartlägga vad som behövde åtgärdas.

– Vi har kollat igenom sträckan mellan Mosjön och Harsa, inklusive alla anslutningar, säger Henrik Fröjd.

Den som vandrar efter leden kan räkna med en naturupplevelse, man möts av allt från gamla fäbodvallar, sjöar, berg, naturreservat och utkiksberg.

– Man går genom mitten och hjärtat av Hälsingland, det är en upplevelse, säger Henrik Fröjd.

Nu återstår en del arbete med röjning, spångning och markeringar. Spångning innebär att man lägger brädor över vattenhål för att förstärka vägen. Om allt går enligt planerna ska arbetet vara klart i höst. Men redan nu går det bra att vandra samtliga sträckor.

Mer läsning

Annons