Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi väcker liv i 1800-talets kokkonst

/

Vad händer om man sätter en modern kock på att laga något ur en 160 år gammal kokbok – enligt tidsenliga förhållanden? Resultatet blev en mycket mätt reporter efter att vi satte Daniel Lindblom att laga mat enligt Britta Smålännings gamla bok.

Annons

– Hej, det här är Britta Smålänning.

Så lät det när jag blev uppringd av Britta Smålänning från Vallsta, norr om Bollnäs. Hon hade hittat en gammal bok, eller kanske mer ett häfte, som hon tyckte borde uppmärksammas.

– Jag hittade den här i en gammal skräplåda efter pappa, berättar hon. Det är något han har ropat in på en auktion för länge sedan.

Den gamla boken heter något så maffigt som "Fullständig kokbok och hjelpreda i hushållet, eller oumbärlig handledning för unga husmödrar och kokerskor m.fl i den nu vanliga matberedningen; jemte en tillförlitlig anvisning beträffande insaltning, torkning, syltning... efter mångårig vunnen erfarenhet utgiven af Helena Lundström".

Och denna raritet, som är ett original, är utgiven i Stockholm redan 1855. Britta Smålänning har forskat lite och berättar att, förutom de enstaka exemplar som kan tänkas ligga bortglömda i kartonger som den här, finns bara två exemplar bevarade på alla Sveriges bibliotek.

Här kan man se hur man tillreder delikatesser som griljerat lammhuvud och ugnsstekt spädgris, allt tillagat med hjälp av en vedspis. Vi kom fram till att vi skulle sätta en modern kock på att laga ett av recepten och att göra det på en vedspis.

Mer läsning