Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste prata om drogerna"

/
  • Esa Puolakanaho, Ann-Christine Persson och Karin Velander som arbetar på Beroendecentrum i Bollnäs.

Beroende, medberoende, sörjande, anhörig, kanske är du närstående. Drogerna förstör och förgör människor. Trasslar till livet och relationer. Missbruket är vår tids folksjukdom.

Annons

Drogerna drabbar inte bara brukaren, drogerna drabbar fler. Beroendecentrum i Bollnäs tar varje dag emot personer som behöver stöd, hjälp och rådgivning.

– Många säger att det är min ensak, vad jag gör med mitt liv. Men det där stämmer inte. Det är inte min ensak om jag dricker och drogar hejvilt, för det drabbar alltid någon annan. Det är alltid någon annan som blir lidande, det är inte bara jag. Det drabbar även pojkvännen, flickvännen, mamma, pappa, arbetsgivaren och många fler, säger Esa Puolakanaho, alkohol- och drogterapeut på Beroendecentrum i Bollnäs.

Till Beroendecentrum är alla välkomna att vända sig, det kan bara vara en enkel fråga som behöver ett svar. Det kan också vara så att du är i behov av behandling, vägledning eller stödsamtal.

– Det finns en beroendestatistik som säger att varje beroendeperson drar med sig i snitt 3-4 personer i sin beroendesituation och så är det naturligtvis i familjerna. När en person dricker så insjuknar även de andra. Drogerna är folksjukdomen nummer ett och statistik visar att vi har uppemot 1 miljon beroendepersoner i Sverige. Vilket resulterar i att upp emot 5 miljoner personer drabbas, säger Esa Puolakanaho.

Att prata, uppmärksamma och sprida kunskap runt drogerna och missbruksproblematiken tror terapeuterna på Beroendecentrum i Bollnäs är ett måste.

– Vi måste våga prata om det, problemet står framför oss och vi måste verkligen våga prata öppet om det, säger Ann-Christine Persson och Karin Velander, alkohol- och drogterapeuter på Beroendecentrum.

De berättar att dagens droger är mer djävulska än de traditionella drogerna eftersom doseringen är komplicerad och ingen vet riktig dess effekt. Forskning visar att de flesta som dör av droger, dör av misstag.

– Jag har arbetat i Bollnäs under 2,5 år och under den här tiden så har vi haft, om jag inte har räknat fel, åtta dödsfall som är relaterade till droger. Frågan är: "Har vi råd med det?", säger Esa Puolakanaho.

Mer läsning

Annons