Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårlyft skänker trygghet

Bollnäs står inför ett vårlyft. Tekniska kontoret satsar på att fräscha upp runt stadens vägar och gång- och cykelbanor.
Överflödigt sly och träd som utgör fara avverkas på löpande band.

Annons

Åtgärden – som främst innebär att öka säkerheten för trafikanter, fotgängare och cyklister – är kostnadsfri för Bollnäs kommun. Företaget Maskinringen i Hälsingland avverkar och flisar – och säljer sedan flisen. På så sätt ger projektet varken några intäkter eller utgifter till kommunen.

– Vi har ju en budget och nu slipper vi nagga på den. Om vi hade gått tillväga på traditionellt vis hade det blivit en ordentlig kostnad, säger tekniska kontorets mark- och exploateringsingenjör Per Molin.

Kommunen har avverkat träd som riskerat att hänga över vägar och som dolt skyltar och armatur på vägbelysning. Vid gång- och cykelbanor har man lättat upp småskog för att skänka trygghet till allmänheten.

Per Molin har värderat var det har varit lämpligt att avverka. Vid gångvägen som går parallellt med Nyhamre skola gjorde han bedömningen att endast ett "mindre" ingrepp skulle göras – för djurlivets skull.

Under måndagen beräknas arbetet med skördaren vara avslutat. Därefter väntar några veckors jobb med att plocka upp och flisa träd och sly. Då kommer man att börja i det centrumnära och arbeta sig utåt.

– Till hösten kommer vi sedan att göra samma åtgärd i Rengsjö. Vi har även planlagt i Arbrå och Kilafors.

Mer läsning

Annons