Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världspremiär på galleri Lokomotiv

/
  • Anna Alverhag och Johanna Syrén tillsammans med den prisbelönte fotografen Pieter Ten Hoopen.

På tisdagskvällen invigdes tre spännande fotoutställningar på Lokomotiv i Bollnäs. Man kan bland annat stoltsera med att vara det första galleriet i världen att kunna visa Victoria Wills porträttserie Tintypes.

Annons

På plats under första kvällens vernissage fanns också en av fotograferna, den internationellt kände fotografen och filmaren Pieter Ten Hoopen, för att inviga sin utställning Tokyo 7. Han fascinerades av Japan när han bevakade förödelsen efter tsunamin 2011 och återvände därför ett år senare för en mer poetisk betraktelse än den rena nyhetsbevakningen han ägnat sig åt året innan.

Under det tidigare hade han kommit nära en Japansk medarbetare och nu fotograferade han denne och sex av hans kamrater, en fotoserie som visar på totala kontraster mellan Tokyos trafikhets och betongen, samt stadens oaser av totalt lugn. Man kan också jämföra den med en resa i den unga generationens Japan, efter tsunamin och de djupa sår den rev upp.

– Det här sättet att jobba är långsiktigare än den rena nyhetsrapporteringen, kommenterar Pieter Ten Hoopen utställningens fotografier som frapperande ofta utstrålar en slags melankolisk lugn som smittar av sig till betraktaren.

– Det är en drömutställning att få visa Pieters bilder, säger Johanna Syrén som tillsammans med Anna Alverhag driver Lokomotiv.

– I fjol kunde vi visa en utställning med Jens Assur och det känns logiskt att vi följer upp den med Pieter Ten Hoopen i år.

Världspremiär var det också för fotoserien Tintypes av den amerikanska fotografen Victoria Will. Bilderna på Hollywoodstjärnorna togs under den årliga filmfestivalen Sundance Film Festival.

Deras ansikten är bekanta men vi har aldrig tidigare sett dem porträtteras på detta sätt. Tekniken hon har använt sig av, och som gett utställningen dess namn, kallas tintype och är en metod för framställning av fotografier direkt på en järnplåt som framför allt användes under 1800-talet.

Här kan man bland annat se ett av de allra sista fotografier som togs av Philip Seymour Hoffman innan hans tragiska död bara ett par veckor senare. Att Victoria Will också är bekant med Johanna Syrén spelar säkert en viss roll för att just Lokomotiv fick den här utställningen, efter att fotografen själv nobbat flera kända amerikanska gallerier.

– Men hon gillade också det enkla hos oss här på Lokomotiv, säger Johanna när hon stolt presenterar den världsunika utställningen.

Efter utställningar signerade Tokyo och Hollywood tar sedan den tredje utskällningen oss med till Texas. Men kanske inte det Texas man förväntar sig.

Texas Gay Rodeo av Anna Wahlgren låter oss möta homosexuella rodeofantaster och visar en annorlunda bild av Texas än den vi är vana vid. Förutom dokumentära bilder från en gayrodeo innehåller utställningen också ett finstämt bildspel med berättelsen om paret Dewayne och Rick, bilder som tidigare visats på Stockholm Pride, Söderhamn Pride och internationella fotofestivaler.

Alla de tre fotografer som nu ställer ut på Lokomotiv har under årens lopp belönats med priser och utmärkelser för sin fotokonst och när man vandrar runt i det gamla lokstallet på SJ-området förstår man varför.

Mer läsning

Annons