Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världseliten tävlar i Bollnäs

/
  • Så här kan en kontroll i precisionsorientering se ut. Bilden är tagen i Bohuslän.
  • Rolf Karlsson och Lennart Wahlgren är några av eldsjälarna i Rehns BK.

Nästa helg kommer cirka 70 personer från sex olika nationer och tävlar i Europa-cup i precisionsorientering i Bollnäs.

Annons

Det är Rehns BK som är värd för Europa-cupen som arrangeras den 15–16 augusti.

– Tävlingarna blir i skogarna kring Rengsjö. Där är det bra framkomlighet och en intressant terräng, säger Elisabeth Norsell Karlsson från Rehns BK.

Inom orienteringen finns fyra grenar (fot-orientering, skidorientering, mtb- orientering och precisionsorientering) och det är precisionsorientering som anordnas nästa helg. I precisionsorientering tävlar alla på samma villkor, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Tävlingarna arrangeras i lättframkomlig terräng så att alla kan vara med.

– Alla tävlar i samma klass. Precisionsorientering lockar många som av olika anledningar inte kan springa längre, gammal som ung, som gillar att orientera, säger Elisabeth Norsell Karlsson.

Vid varje kontroll finns fem alternativa skärmar och man ska under tidtagning avgöra vilken av skärmarna som är utmärkt på kartan. Det som gör det svårare är att ibland kan alla kontrollerna sitta fel, och det måste den tävlande också kunna avgöra.

– Den som har flest rätt stämplade kontroller vinner. Är det lika poängtal är det tiden som avgör placeringen. Det brukar bli väldigt spännande, säger Elisabeth Norsell Karlsson.

Rehns BK är just nu en av Sveriges största precisionsorienteringsklubbar. Föreningen har ordnat flera stora mästerskap i Bollnäs tidigare.

– Vi är några eldsjälar som gör det här för att det är roligt. Det är ingen ekonomisk vinst utan vi är glada om det går runt ekonomiskt. Den stora vinsten är att möta alla människor som alla har en intressant historia att berätta. Precisionsorientering har gett mig väldigt mycket, säger Elisabeth Norsell Karlsson.

Hittills är cirka 70 tävlanden från Litauen, Lettland, Finland, Ryssland, Norge och Sverige anmälda.

Mer läsning

Annons