Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagshjältar stoppade rånare

/

I slutet av veckan uppmärksammade Dagens Nyheter några vardagshjältar. Tre matgäster på en restaurang vid Odenplan i Stockholm, följde på torsdagen efter en person som just rånat guldsmedsaffären strax intill. Till slut kunde de också gripa rånaren.

En av vardagshjältarna, Mats Olsson, bor i dag i Stockholm men är född och uppvuxen i Bollnäs.

Annons

Vad var det egentligen som hände?

- Vi satt och åt lunch på en restaurang när vi plötsligt hörde en glasruta krossas i butiken bredvid. Strax därpå kom en person ut med rånarluva och började springa från platsen.

Och ni följde efter?

- Ja, jag och tre till som var gäster på restaurangen tog upp jakten och sprang efter honom. Vi ropade hela tiden till folk efter gatan att inte släppa honom ur sikte och innan det var färdigt var vi sex-sju stycken som sprang efter honom.

Sprang rånaren långt?

- Han fortsatte något kvarter men sedan satte han sig på trottoaren och gav upp. Vi ringde efter polis och såg till att han inte smet innan de kom dit, det tog några minuter.

Vad gjorde ni sedan?

- Vi gick tillbaka och åt upp vår lunch.

Var du aldrig rädd?

- Så långt tänkte man inte. Jag vet inte om det var modigt eller dumdristigt, det hänger väl på hur rånaren reagerade när vi följde efter honom.

Har du fått något tack efter er insats?

- Poliserna som kom för att gripa rånaren gav oss massor med beröm och sa att det var allt för sällan som någon ur allmänheten visade att man faktiskt bryr sig när något sådant händer.

Mer läsning

Annons