Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat beslut om byskolor

Frågan om byskolorna i Söräng, Segersta och Västansjö dominerade fullmäktigedebatten om "Framtidens skola i Bollnäs" på onsdagskvällen. Det väntade beslutet blev att den kommunala grundskoleverksamheten i byarna ska avvecklas.

Annons

Beslutet fattades efter två och en halv timmes debatt – och det var byskolors framtid som diskuterades mest.

32 ledamöter ställde sig bakom kompromissförslaget med 20 punkter, som åtta av de tio partiernas gruppledare hade kommit överens om tidigare. Tre röstade emot och nio avstod från att rösta.

Beslutet innebär att byskolorna i Söräng, Segersta och Västansjö ska avvecklas som kommunala skolor – men att kommunen tillsammans med berörda bygder ska "skapa förutsättningar för friskoleetableringar".

När en avveckling blir aktuell är osäkert och förutsättningarna är olika. I Söräng jobbar en grupp aktivt för en friskola – och en ansökan finns redan hos Skolinspektionen om att få starta hösten 2013. Om den godkänns, kan en övergång ske om ett år. Men ansökningstiden för 2013 gick ut i januari i år.

- Nu har ni sju månader och elva dagar på er att lämna in ansökningar om att få starta 2014, sa Centerns gruppledare Bengt-Olov Renöfält – och vände sig till Segersta- och Västansjöbor på läktaren. Kommer det inga ansökningar, kommer skolorna att stängas sommaren 2013.

Centergruppen är splittrad i byskolefrågan. Per-Erik Andersson från Segersta och Iréne Frank från Tönsen utanför Kilafors gick emot sin gruppledare och ställde sig bakom ett förslag om att behålla de tre skolorna i kommunal regi. Det fick också stöd av Maj-Britt Kissner-Burman (KD) från Kilafors och de tre röstade nej till majoritetens förslag i punkterna om byskolorna.

När det gäller byskolorna, argumenterade också Sverigedemokraterna emot en nedläggning. Partiet förkastade hela förslaget om Framtidens skola i 20 punkter och vill höja kommunalskatten med en krona för att kunna behålla alla byskolor.

En handfull Segersta- och Västansjöbor diskuterade beslutet utanför stadshuset efteråt – och berättade att det i Västansjö finns ett visst intresse för att starta friskola, om det inte finns någon annan möjlighet.

Men det finns det inte i Segersta. Och där har man inte gett upp:

- Vi ska sprattla, sa föräldern Tove Larsson.

Mer läsning

Annons