Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakar över fiskevattnet

/
  • Fisketillsynsman Tobias Larsson under en tillsynsrunda på Kyrksjön, norr om Arbrå.
  • En fisketillsynsman måste ha ett tydligt märke. Det är länsstyrelsen som ansvarar för att godkänna tillsynsmännen.
  • Tobias Rohlin från Arbrå brukar vara ute och fiska. Hans fiskekortet är helt i sin ordning vid kontrollen.
  • Båten som Tobias Larsson använder i fisketillsynen brukar ligga på trailer, efteresom man aldrig vet i vilket vatten den kan behövas.

Otillåtna nät och fiskare utan fiskekort. Det är två saker som fisketillsynsmannen Tobias Larsson brukar stöta på i tjänsten.

– En tredjedel av dem man kontrollerar säger att de har glömt fiskekortet hemma, eller saknar fiskekort, säger han.

Annons

Sedan 2009 har Tobias Larsson varit fisketillsynsman i Arbrå-Undersviks fiskevårdsområde. Han är en av cirka tjugo tillsynsmän som verkar vid de olika vattnen som ingår i området. Det inbegriper Ljusnans sträckning mellan Karsjö vid kommungränsen mot Ljusdal, ned till kraftverket i Lottefors, samt sjöarna i runt Arbrå och Undersvik.

På onsdagen är det dags för tillsyn i Kyrksjön, norr om Arbrå. Med hjälp av båt söker Tobias Larsson, den här gången åtföljd av fiskevårdsområdets ordförande Thomas Bergkvist, av sjön.

– Det man gör är att se till att det fiske som bedrivs följer de regler som finns. Tittar om det ligger några nät ute, och ser efter så att de som fiskar har fiskekort, säger han.

Det finns en hel del regler som det gäller att känna till när man ska fiska. Men att hålla koll på vad som gäller i varje enskilt vatten är mer komplicerat, mycket bestäms av lokala fiskevårdsföreringar. I Kyrksjön och Orsjön gäller exempelvis att man max får fiska med 5 nät samtidigt. Näten får inte heller vara för finmaskiga och måste vara utmärkta med namn och adress, eller namn och telefonnummer, enligt länsstyrelsens rekommendationer.

Brister när det gäller nät är inte ovanliga, och när tillsynsmännen stöter på exempelvis dåligt utmärkta nät så omhändertas de. Tobias Larsson har varit med att plocka upp 14 nät i Orsjön i sommar. De lämnas in till polisen och samtidigt upprättas en polisanmälan. Men det är inte främst för att sätta dit folk som arbetet sker. Möjligheten att bötfälla folk som saknar fiskekort utnyttjas exempelvis inte.

Istället arbetar man för att få ut information om vilka regler som gäller och varför de finns. Framförallt handlar det om att vårda fisket.

Tobias Larssons tips för den som vill veta vilka regler som gäller i olika sjöar och vattendrag är att vända sig till fiskevårdsföreningarna som finns där. Ofta kan man hitta kontaktuppgifter via hemsidor på internet.

Mer läsning

Annons