Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väggmålning på ny plats

/
  • På plats vid Biograf-Teaterns utbyggda del intill foajén. Här är väggmålningen väl synlig.

Åren 1958–59 gjorde konstnären Per Englund en väggmålning till fullmäktigesalen i Hanebos gamla kommunalhus. Nu har konstverket flyttats till Biograf-Teatern ett par hundra meter därifrån.

Men det mest märkliga är att måtten stämmer exakt.

Annons

- Det är nästan så man blir religiös, som en person uttryckte det vid visningen i fredags.

Anita Svantesson, ordförande i Kilafors Biografförening, var inne på samma linje.

- Målningen är gjord för den kommunala sessionssalen på 50-talet. Och vi hade den inte alls i åtanke när vi började planera för biografens utbyggnad. Ändå stämmer allt närmast på centimetern, det är ju fantastiskt och osannolikt, säger hon.

Per Englund (1905–1988) behöver egentligen ingen närmare presentation bland lokalt och regionalt konstintresserade.

Han såg som sitt eget uppdrag att skildra Hälsingland och var i det avseendet provinsiell. Men han gjorde också många studieresor utomlands, exempelvis till Paris. Han beundrade den franske konstnären Cezánne och fick en gedigen utbildning hos Carl Wilhelmson och i Otte Skölds målarskola i Stockholm.

Ateljén och bostaden låg i Granbo. Hanebo och Bollnäs var hans hembygd.

Och konsten var både i det lilla och i det större formatet.

- Han utförde många offentliga utsmyckningar. En finns i Krokanen i Bollnäs och påminner i någon mån om den här, konstaterade Bollnäs museums intendent Johan Kock vid överlämnandet till biografföreningen.

Andra väggmålningar finns i Rehngården i Bollnäs, i Celsiusskolan i Edsbyn och i Forsbrokyrkan i Arbrå.

Kommunalhuset i Hanebo invigdes 1951 för Hanebos och Segerstas gemensamma kommunbildning strax därefter. Sessionssalen var i bruk till 1973 års slut. Från den 1 januari 1974 gick Hanebo upp i Bollnäs kommun.

- Men det blev mest fullmäktiges ledamöter som fick titta på målningen, besökarna var ju inte så många, minns Sune Baggström. På 60- och 70-talen var han kamrersassistent i Hanebo kommun.

- På den nya platsen kan betydligt fler ta del av den.

Målningen är 11x2 meter och utförd i linoljefärgen äggoljetempera.

Den består av sju olika delar med motiv från stenhuggeriet vid Kölberg, Skogens Kol i Sibo, masugnen vid Kilafors Bruk, en utsikt över landskapet vid Hanebo kyrka, en svepande dans ur Hårgalegenden, ett utsnitt av det gamla bondesamhället genom en familj vid en lin- och veteåker och en "Staffansritt" genom Skog och Ödmården.

- Målningen är främst en hyllning till Hanebo och Segersta. Men Per Englund har också valt att ta med en bit av Skog som en gest mot grannen. Här rider Staffan som Hälsinglands apostel på den grå fålen.

Konstverket tvättades 2004 och har nu setts över av en konservator. Men målningen ser närmast ut att vara i nygjord.

Det formella överlämnandet gjordes av Ingrid Hammarberg (FP), ordförande i kommunstyrelsens kulturutskott under fredagseftermiddagen.

- Målningen fyller sin plats i det här rummet. Det var det här som fattades, tyckte hon.

- Nu kommer förhoppningsvis många hit och tittar på den.

Mer läsning

Annons