Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmärkt vattenkvalitet märks ut

/
  • Tommy Carlsson och Per-Erik Söderqvist från Arbrå sporthall, som ansvarar för Orbadens badplats, sätter upp en av de nya skyltarna.

Utmärkt kvalitet. Så säger skyltarna om badvattnet som nu sätts upp vid Bollnäs kommuns två EU-bad. Det rör sig om Orbaden och Karlslundsbadet.

Annons

I år ska alla EU-badplatser i Sverige skyltas upp med nya skyltar som visar hur vattenkvaliteten varit under de senaste fyra åren. I Bollnäs kommun rör skyltningen Orbaden och Karlslundsbadet. Orbaden får tre skyltar vid nedgångarna till badet, Karlslund får två.

Skyltarna har fyra olika nivåer för hur vattenkvaliteten ser ut, "utmärkt", "bra", "tillfredställande" och "dålig". Badvattnet på både Orbaden och Karlslundsbadet får högsta betyg.

Helena Skoglund, livsmedelsinspektör på kommunen, är den som organiserar provtagningarna på Bollnäs badplatser.

- Tanken är att informera på plats, vid badet, naturligtvis. Det är bara positivt med information, säger hon om det nya skyltkravet.

Att vattenkvaliteten Orbaden och Karlslund får högt omdöme förvånar inte henne.

- Vi har sällan haft problem på Orbaden eller Karlslund, aldrig på Orbaden faktiskt. På Karlslund har det varit något någon gång genom åren men inga stora saker, säger hon.

Framförallt har det då rört sig om bakterier från fåglar, exempelvis Kanadagäss.

Störst nytta av skyltningen kommer troligen mer långväga besökare att få, som på plats kan bilda sig en uppfattning av den historiska vattenkvaliteten på badet. I och med att det är tänkt att skyltarna ska sättas upp på alla EU-bad inom hela EU så blir det också lättare när man själv är ute och reser.

Ett EU-bad är en badplats som har i snitt 200 badare per dag under badsäsongen.

Mer läsning

Annons