Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut och in med Arne Arousell

/
  • Arne Arousell, 76, före detta lagledare och ordförande i Bollnäs GIF, klubben i hans hjärta. Numera står han i en av biljettluckorna på Sävstaås, är med och arrangerar Giffarnas vårmarknad och är arkivarie i föreningen Gamla Giffare.

- Min utgång ur BGIF har blivit andras ingång.
Fyndigt sagt av Arne Arousell, om än bara till hälften sant. För någon utgång, mer än som lagledare och ordförande, har det aldrig varit fråga om.
Ingång, däremot, är så sant som det är sagt. För sedan 1999 står Arne Arousell i en av biljettluckorna till Sävstaås.

Annons

Det är dagen före första semifinalen mot Villa och Arne Arousell får sluta lite tidigare som fågelmatare nere vid Vågen så han kan åka till Sävstaås och prata bandy.

Vi börjar med att ta den givna bilden, den med Arne i biljettluckan, och åker sedan vidare till klubbhuset.

Där träffar vi sportchefen Sören Persson och kassören Peter Sköld och det blir prat om matchtiden. Klockan 18 en lördagskväll är ingen av dem glada över, men det var ett krav från Stockholm för att det skulle bli någon tv-sändning alls.

På Arne Arousells tid var det inga direktsändningar av bandy i tv, förutom när det spelades SM-final. En gång var det nära att Arousells BGIF nådde ända till Söderstadion, finalarenan.

Säsongen 1979/80 var Arousells andra på lagledarposten. Han delade den med Nisse Nilsson, Renshammar-Nisse kallad, och tränare var Sune "Fimpen" Edling, morfar till Jonas i Edsbyn och Joel i Broberg.

I kvartsfinalen mot Västerås vann Bollnäs den tredje och avgörande matchen hemma på Sävstaås, men sedan väntade 80-talsgiganten Boltic från Karlstad och där föll Giffarna i två raka.

Men hela Bollnäs gick ändå i ett slags finalrus och det snackades om att "bara man haft en riktigt skytt i laget hade Giffarna varit i final".

Irgens Svensson, som var ordförande, lyssnade – och till kommande säsong hade han köpt Pelle Hedqvist från Broberg.

Arne Arousell har fortfarande lite svårt att fatta vad som hände. Att Bollnäs, med den skarpaste av skyttar i laget, åkte ur allsvenskan.

Han slutade som lagledare 1986, då han lämnade över till Ulf Larsson, mågen. Arne fortsatte som ordförande i bandysektionen och blev senare, efter Jan-Erik Flink, ordförande för hela föreningen.

100-årsjubileumet 1995 rodde han i hamn, men därefter fick det vara nog med tunga poster.

Det börjar pirra i magen hos Arne inför matchen mot Villa, men det ska nog gå vägen mot laget från Lidköping i år också, tror han.

Finallagen på Studenternas den 25 mars?

- Samma som ifjol.

Samma segrare?

- Nej.

Det skulle betyda att Bollnäs slår Sandviken.

Mer läsning

Annons