Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungt proffs på engelska

/

Emil Dahlöf, 17, har aldrig varit i England. Men han talar engelska nästan - måste vi väl ändå säga - lika bra som en infödd engelsman. Det har han papper på.

Annons

I mars, vid två tillfällen, reste Emil till Folkuniversitetet i Uppsala för att bli certifierad i avancerad engelska, ett så kallat CAE. Emil klarade proven med glans och nu har han ett certifikat som i klartext slår fast att han klarar att arbeta och studera i ett engelsktalande land.

Certfikatet är bra att ha i bakfickan i en tid då allt fler arbeten kräver gedigna kunskaper i världsspråket engelska.

Emil går andra året på Torsbergsgymnasiets samhällsprogram och har högsta betyg, MVG, i samtliga ämnen utom datorkunskap - en omständighet som irriterar honom en smula.

Innan terminen är till ända har Margaretta Ericsson sju-åtta elever ytterligare som ska försöka bli certifierade i engelska, Emil var först ut och får fungera som inspiratör.

Till England ska han, naturligtvis.

- Spelar egentligen ingen roll vart jag åker. Men jag vill att det ska finnas spännande arkitektur att titta på. Och så vill jag se en bra match i Premier League, Liverpool vore naturligtvis inte fel.

Emil har hört storyn om Bill Shankly, legendarisk ledare i Liverpool. Så här formulerade Shankly fotbollens betydelse: "Det finns de som säger att fotboll är ett spel på liv och död. De har fel, fotboll är mycket viktigare än så".

Bill Shankly, alltså.

Emil har sex lektioner per vecka i engelska, tre timmar B-engelska (andra årskursen) och lika många timmar i engelska C (tredje årskursen).

Margaretta Ericsson, hans lärare i Engelska C, är mycket imponerad av Emils engelska.

- Och den här certifieringen som han klarat av nu, den är verkligen tuff. Att ha den där utvecklade känslan för vilken typ av språk som ska användas i olika sammanhang är egentligen nyckeln till allt.

* Och vem är egentligen bäst här, läraren eller eleven?

- Läraren, säger Emil, absolut. Än så länge i alla fall.

Båda skrattar.

På lektionerna pratas bara engelska, situationsanpassad engelska.

- Engelska är kanske inte det mest livfulla och uttrycksfulla språket, säger Emil. Engelsmannen är inte lika "effektfull" då han pratar som kanske italienaren. Men det är ju engelskan som man växer upp med. Engelskan finns överallt omkring oss, hela tiden. Och jag gillar att engelskan kan vara lite torr och sparsmakad.

Emils yrkesval? Nej, det är långtifrån klart. Han pratar om juridik och psykologi och journalistik.

- Fast man kanske ska satsa på lärarjobbet?

Säger Emil och sneglar under lugg på Margaretta.

Mer läsning

Annons