Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar och vuxna blir rökfria tillsammans

/
  • De flesta eleverna i årskurs sju skrev ett kontrakt tidigare under terminen om att hålla sig borta från tobak. Simon Hansson missade den första chansen, men tog den när han fick möjligheten denna vecka.

När rektor Susanne Froms fick frågan om Arbrå skolan ville vara med i Tobaksfri duo tvekade hon inte. Nu har nästan alla elever i årskurs sju tillsammans med en vuxen skrivit på att de ska inte ska använda tobak.

Annons

I de två sjundeklasserna på Arbråskolan har nu alla elever utom två skrivit på kontrakten.

- Det är ett förebyggande arbete för att de inte ska börja röka. Därför har vi infört det i årskurs sju, säger skolan rektor Susanne Froms.

I början av terminen hon tillfrågades hon av kommunens folkhälsostrateg Jessica Ulvhag och Folktandvården om Arbråskolan ville prova på metoden.

- Jag tyckte det var ett jättebra förslag, så jag hoppade på direkt.

Alla elever som skriver på kontraktet får förutom att delta i utlottningar av priser varje månad också ett rabattkort som gäller i flera butiker i Bollnäs. Om eleverna använder tobak trots att de skrivit på kontraktet dras rabattkortet in.

- Men vi har som policy att ett misslyckande inte är för tid och evighet, utan man blir avstängd från utlottningen den månaden.

Metoden gör inte bara att elever håller sig tobaksfria. Eftersom de måste skriva på tillsammans med en vuxen är det många föräldrar som bestämt sig för att sluta använda tobak.

Mer läsning

Annons