Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unesco besökte Hälsingegårdar

/

Representanter för Unesco besökte tillsammans med landshövding Barbro Holmberg på tisdagen några av de hälsingegårdar som kan bli världsarv.

Annons

Unesco-ambassadören Anders Ahnlid och utbildningssekreterare Hans-Åke Öström imponerades över hälsingegårdarnas skönhet under sin rundtur. Men om hälsingegårdarnas möjligheter att hamna på världsarvslistan vill de inte sia.

– Det här är en sak som ska avgöras av experterna, sa Anders Ahnlid. Det är en viktig svensk princip att de här besluten ska fattas på vetenskapliga och objektiva grunder. Men vi hoppas naturligtvis att beslutet kommer att vara positivt.

Till sällskap hade de landshövding Barbro Holmberg samt representanter för länsstyrelsen och länsmuseet. På Gästgivars i Vallsta blev det guidad tur av Ingela Broström som arbetar på länsmuseet i Gävleborg. Förtjusta utrop hördes när de steg in i festsalen.

– Det är fantastiskt att få en sådan skönhetsupplevelse i ett rum som inte ser så mycket ut utifrån, sa Anders Ahnlid.

För att hamna på världsarvslistan krävs att vissa kriterier uppfylls. Det ska vara något som är unikt och omistligt för mänskligheten och ha enastående universellt värde.

Slutgiltigt besked väntas komma i slutet av juni.

Mer läsning

Annons