Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskott ger mer pengar till friskolor

Underskott i ekonomin för kommunens skolor, leder till oväntade inkomster för friskolorna i Bollnäs.
- Vi blev förvånade – men tydligen säger lagen så, kommenterar Peter Nyman som är styrelseordförande i friskolan Lust & Lära.

Annons

Kommunen betalar nu ut 535 000 kronor i extra bidrag till friskolan Lust & Lära. Den andra friskolan på grundskolenivå, Edenskolan med 18 elever från kommunen, får 36 000 kronor.

Förklaringen till de extra bidragen är att barn- och utbildningsnämnden redovisade ett underskott 2010 – men fick större delen avskrivet av kommunfullmäktige. Och det innebar i sin tur att kommunens grundskolor fick mer resurser, räknat per elev, än planerat.

- När kommunen skjuter till mer pengar för att täcka de egna grundskolornas underskott, så är man också skyldig att kompensera fristående grundskolor med motsvarande summa (drygt 1 900 kronor per elev), förklarar förvaltningsekonomen Åsa Myhrberg.

Det här bidrar förstås inte till att minska de stora underskotten för barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs. Men inför nästa år hoppas Åsa Myhrberg på förändringar:

- Då vill vi införa andra principer, som innebär att nämnderna får bära sina egna kostnader. Grundprincipen är att de ska ta med sig sina eventuella underskott till kommande år. Och när underskotten inte avskrivs, så innebär det inga tillskott i efterhand till kommunens skolor – och heller inga extra bidrag till friskolor.

Mer läsning

Annons