Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvååring full av liv

/

Minns ni bebisen Saga – som vägde ett halvt kilo – och som överlevde mot alla odds?
I dag blir mirakeltjejen två år. Hon är sprudlande glad, leker med dockor, härmar djurläten och har inga men från sin turbulenta entré till världen.
- Varje dag säger jag hur otroligt tacksam jag är för att hon lever och att det fungerar så bra som det gör, säger pappa Mats Gustafson.

Annons

Saga tittar fram lite blygt i hallen, klädd i rosarutig tröja, färgglada leggings och röda sockiplast. Hon klänger sig fast vid mamma Eva Mesch, men blygheten släpper snart och hon börjar leka med dockan Charlie.

Saga är som vilken annan tvååring som helst – men ändå inte. Till skillnad mot de flesta andra småbarn har hon fått kämpa för sin plats på jorden. I september 2010 berättade vi om lilla Saga som föddes i vecka 23, fyra månader för tidigt. Hon vägde 541 gram, var 30 centimeter lång och rymdes i en handflata.

Eva Mesch kände väl till de dystra oddsen för hennes dotter. Hon jobbar själv som barnmorska och visste att den första veckan var mycket kritisk.

- Jag har aldrig förlöst ett barn i vecka 23 som har överlevt. När den första veckan hade gått kände jag att hon skulle klara sig.

Det blev 1,5 månad med respirator för Saga. Tre gånger slutade hennes hjärta att slå och andningen upphörde.

- Man har varit med från det att hon levde tills hon i allra högsta grad var död. Det har varit en känslomässig upplevelse som inte liknar något annat man har varit med om. Ena dagen var man stark som en björn och ibland skör som glas, säger Mats.

I dag går hon på extrakontroller på barnmottagningen i Bollnäs och Gävle. Allt ser ut precis som det ska.

Det enda som skiljer Saga från andra tvååringar är vikten och längden. Hon väger 8,5 kilo och är 78 centimeter lång, bra mycket mindre än sina jämnåriga. Hon får smör i gröten och maten för det extra fettet, men annars har Saga ingen särskild diet.

- Hon ska vara ikapp till skolåldern, det räcker bra för oss, säger Eva.

Det har sagts förr, men det tåls att sägas igen. Det här är en saga med lyckligt slut.

Mer läsning

Annons