Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två veteraner som fått nog av bilar

/
  • Har gjort sitt. Veteranerna Runo Asp och Åke Sundin släpper sin firma till Ann-Sofi Asp och Jimmy Berneholt.

Åke och Runo, de gamla trotjänarna, lägger av. För 18 år sedan startade de Bilakuten i Bollnäs AB. Nu tar yngre krafter - Ann-Sofi Asp och Jimmy Berneholt - över både ägandet och driften.

Annons

- Ja, det får räcka nu, säger Runo Asp. Åke (Sundin) och jag har haft det tufft så det både räcker och blir över.

De första tio åren var det bara jobb - ingen fritid. Bilakuten skulle "gnuggas in" hos kunderna. Runo och Åke anställde en mekaniker och sedan körde de i princip dygnet runt, året runt. Bilakuten var aldrig stängd, det var en fråga om service.

Runo och Åke jobbar kvar några veckor till, som semestervikarier. Men sedan är det slut. Runo ska fiska och jaga - "harjakt, tack" - och Åke har ett jordbruk därhemma i Mo som ska få mycket mer tid.

De nya ägarna är unga veteraner i företaget. Jimmy har cirka tio år bakom sig, Ann-Sofi har funnits med nästan från starten. Jimmy tar hand om verksta´n, Ann-Sofi, ekonomiansvarig, fortsätter i butiken.

- Det behövs ett nytänk, säger Runo Asp. Vi gamlingar orkar inte vara nyskapande.

Bilakuten i Bollnäs AB har de senaste åren omsatt runt åtta miljoner kronor per år.

* Hur ska ni öka?

- Vi ingår i BDS-kedjan (Bilddelsspecialisterna), säger Ann-Sofi. Den växer hela tiden, inom kort är vi hundra butiker i Sverige. Det gynnar oss.

Efter Runo och Åke blir det fem i företaget. Lite på sikt, säger Ann-Sofi, behöver butikssidan förstärkas.

* Dråpliga minnen?

- Tja, en gång fixade vi en asfaltläggare som havererat - växellådan - strax utanför stan. Vi fick den till verkstan, det här var en lördag, och fällde ner hytten så att den precis kom in.

- Vi fick upp en växellåda från Göteborg och jobbade hela helgen. På måndag morgon klockan sju skulle asfaltläggaren vara i drift igen - och det var den.

- Fasen, det gjorde vi bra.

Säger Runo.

Åke nickar instämmande.

Mer läsning

Annons