Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft klimat i teknisk nämnd

Teknik- och fritidsnämnden i Bollnäs har bland annat ansvar för kommunens fritidsanläggningar, fastigheter, gator och vägar. Men politikerna i nämnden behöver styra, följa upp och kontrollera verksamheten på ett bättre sätt, konstateras det i en färsk granskningsrapport.

Annons

På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer, har revisionsföretaget PWC granskat hur teknik- och fritidsnämnden sköter sitt uppdrag – när det gäller att styra, leda, följa upp och kontrollera verksamhet och ekonomi.

- De har en hel del att jobba med i nämnden, konstaterar revisionens ordförande Maud Kvarnäng (C).

Bland annat behöver nämnden" följa upp och efterfråga verkställighet av beslut på ett strukturerat och systematiskt sätt" konstaterar revisorerna.

•Är det här en svag nämnd?

- Jag vill inte uttala mig om det. Men det framgår av rapporten att styrningen borde vara bättre, säger Maud Kvarnäng.

De sju ledamöterna i nämnden har fått en rad frågor att besvara anonymt i granskningen – men bara sex har svarat. Genomgående finns också avvikande svar på de olika frågorna från minst en ledamot.

- Eftersom inte alla har svarat, så tror jag att nämnden måste jobba ihop sig och ägna tid åt att diskutera de problem som finns. Och det tror jag att man kommer att ta tag i, säger Maud Kvarnäng. Det handlar också om att politiker ska sätta normer och riktlinjer, men inte peta i verksamheten – för det sköter tjänstemännen.

I granskningsrapporten påpekas att ordföranden har en särskild roll för att få arbetet i nämnden att fungera och att roller och ansvar är tydliga bland ledamöter och tjänstemän.

- Det är ingen bortförklaring, men jag är ny som ordförande (sedan januari 2011) och har varit sjuk i åtta månader under den perioden, säger Kent Hedberg (SVP). Och som ny har jag inte ändrat på något, utan det har väl rullat på i gamla hjulspår sedan tidigare. Jag gör så gott jag kan – och som jag trott att man ska göra.

Mer läsning

Annons