Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningskoordinatorn: "Dopning finns på alla gym"

/
  • Anna Hammarström är träningskoordinator vid Bollnäs kommuns sporthallar och arbetar mot dopning genom metoden 100% ren hårdträning.

Dopningen kom till Sverige för drygt 30 år sedan. Då var det styrkelyftare som använde preparaten. I dag kan det vara vem som helst.
Utseendefixeringen i samhället får många att ta den olagliga genvägen. Något som kan få ödesstigna konsekvenser.

Annons

– Dopning finns. Den som tror att de inte har dopning på sin anläggning känner inte sina kunder.

Det säger Anna Hammarström, som är marknads- och träningskoordinator vid Bollnäs kommuns sporthallar. Tillsammans med folkhälsostrategen Helen Blomqvist har hon ansvaret för arbetet mot dopning i kommunen.

Läs mer: Tidigare kroppsbyggare om dopingsituationen –"Finns mycket skitgrejer i dag"

Sedan 2014 är Bollnäs en del av nätverket Prodis, Prevention av dopning i Sverige och man jobbar enligt en metod som heter 100% ren hårdträning. Men redan 2008 fick Bollnäs kommun pris för sitt arbete mot dopning.

– Redan för tio år sedan såg vi i gymmen att en viss typ av kundgrupp intresserade sig för kosttillskott och svällande muskler. Vi anade att de inte höll sig till tillåtna preparat, säger Anna Hammarström.

Läs mer: Gemensamma tag mot dopning

Då var marknaden för kosttillskott som ska främja musklernas tillväxt under träning relativt liten. I alla fall om man jämför med i dag. Anna Hammarström berättar om en träningsmässa hon besökte i Tyskland. Där hade kosttillskotten placerats i en hel egen mässhall.

– Det är en helt egen business. Och vissa leverantörer på marknaden är oseriösa. För att det ska bli lite skjuts i preparaten så smyger de in lite otillåtna substanser.

Något som lockar kunder. Det visar om inte annat det fall för några år sedan då doping upptäcktes i ett svensksålt kosttillskott. Så fort det blev känt blev efterfrågan på just det kosttillskottet enorm.

Flera av gymmen i Bollnäs kommun är diplomerade genom Prodis-nätverket och flera som ännu inte är diplomerade jobbar för att bli det. Ett av kraven för att bli diplomerade är att all personal utbildas i frågor om dopning, dess biverkningar och om kosttillskott. De får kunskap för att kunna se tecken på att en kund använder dopning, kunna konfrontera dem och föra en dialog om problemet.

Läs mer: Satsning mot dopning

– Ibland är det lätt att se. Det finns vissa kännetecken. För det första så får man en stor viktökning på kort tid.

Anna Hammarström lyfter fram att vissa nackmuskler ofta blir onormalt stora och det är vanligt med acne.

– Dessutom beter de sig ofta på ett annorlunda sätt. De vet att det de gör inte är tillåtet och vill därför inte ha en dialog med personalen. Man kan också se att de blir väldigt fixerade av sina kroppar. De tränar ofta och intensivt.

Folkhälsoinstitutet uppskattar att omkring 10 000 personer i Sverige använder anabola steroider i dag. De flesta av dem är män mellan 18 och 34 år. Och de tar stora risker. Många organ, som hjärta och lever, kan påverkas. Problem med testosteronproduktionen och aggressivitet är vanligt.

Läs mer: Stor okunskap om dopning

Det som får många människor att ta riskerna är många människors dåliga självkänsla och höga ideal. Enligt Anna Hammarström kan dopning för dem som använder preparaten en variant på plastikkirurgi.

– Man är mer benägen i dag att ta de snabba vägarna till resultat. Dopningen är en del av ett större samhällsproblem.

Mer läsning

Annons