Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket anmäls efter grävning i Sibo

/
  • Trafikverket kontaktade inte länsstyrelsen innan arbetet i diket inleddes. Grävningarna kan ha bidragit till att sprida befintliga föroreningar, anser länsstyrelsen.

Ett förorenat dike intill Sibo Allé i Kilafors har rensats utan länsstyrelsens tillstånd. Efter att händelsen blivit känd har länsstyrelsen polisanmält Trafikverket för misstänkt brott enligt miljöbalken.

Markingreppet ledde till växtligheten längs Norra stambanans banvall kvävdes på en 200 meter lång sträcka.

Annons

I mitten av maj upptäcktes det att någon grävt i ett dike som leder från koltillverkaren Skogens Kols och kemiföretaget Marenordics område i Sibo.

Diket har under många år utnyttjats för att leda kyl- och processvatten från Skogens Kol, där grillkol är den dominerade produkten.

Utsläppet av spillvatten är tillåtet enligt företagets befintliga tillstånd efter de miljöprövningar som gjorts. Skogens Kol har alltså inte gjort något fel

Men området är ändå så känsligt att det finns restriktioner för grävarbeten.

Trots dessa begränsningar har Trafikverket genom en entreprenör låtit rensa det förorenade diket och en trumma längs banvallen i Sibo. Resultatet blev omfattande skador på växtligheten.

- Dikesrenset hade lagts upp längs banvallens sida med 10–15 meters bredd, konstaterar länsstyrelsen.

Redan 2005 förekom det kontakter mellan länsstyrelsen och dåvarande Banverket. Även den gången fanns planer på att rensa diket utmed banvallen. Men när man under starten av arbetet upptäckte föroreningar avbröts jobbet.

Efter överläggningar med länsstyrelsen lade Banverket ned insatserna helt. Det gjordes även en överenskommelse om att verket skulle kontakta myndigheten om nya åtgärder planeras.

I dag gör länsstyrelsen bedömningen att Trafikverket efter den händelsen haft kunskap om föroreningarna i området. En polisanmälan görs för att klarlägga ansvarsfrågan vid den senaste grävningen.

Mer läsning

Annons