Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikexperiment: "Vill veta hur bilisterna väljer"

/
  • Utfarten söderut från Nygatan – där bilen i mitten väntar på att komma över riksvägen – stängs av på fredag.

På fredag startar ett trafikexperiment i Bollnäs centrum.
Då stängs utfarten mot Kilaforshållet vid stadshuset av – på försök under sex veckor. Och bilisterna får inga anvisningar om hur de ska köra i stället.

Annons

Det är inte lätt att ta sig ut på riksväg 83 i sydlig riktning från Nygatan i Bollnäs centrum. Där gäller det att hålla koll på trafiken i tre riktningar för att komma över riksvägen utan missöden.

Men snart går det inte ta sig ut alls den vägen – för på fredag stängs utfarten mot Kilafors av för trafik.

- Det här är en försöksverksamhet för att förändra trafikflöden. Utfarten stängs fram till den 1 juli – men man kan fortfarande svänga höger upp på viadukten och sedan vända söderut vid Schenströmsrondellen, säger kommunens trafikingenjör Lars Hammar.

Det troliga är ändå att bilister på väg söderut väljer en annan väg ut från centrum efter avstängningen. Men det blir inga skyltar med rekommenderade vägval, bara en enkel information om att utfarten är avstängd – och att trafikingenjören svarar på eventuella frågor:

- Vi lämnar åt bilisterna att hitta alternativa vägar, annars får vi inte veta hur de väljer att åka och hur trafikströmmarna förändras, säger han.

Om trafikingenjören får önska, hoppas han att det blir naturligt att välja alternativet Järnvägsgatan i stället, för den som ska söderut från centrum. Då behöver man inte korsa riksvägen alls.

Sedan i fredags pågår en trafikräkning på åtta mätpunkter i centrum, för att trafikströmmarna före och efter avstängningen ska kunna jämföras.

Mer läsning

Annons