Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsberg drar in tiotalet tjänster

Större undervisningsgrupper och lägre skolpeng till allt för kostsamma program. På så sätt ska barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs få ordning på Torsbergsgymnasiets ekonomi.

Annons

Mindre undervisningsgrupper ska också innebära färre lärare. Totalt ska man minska skolans personal med ett tiotal tjänster.

- Men i det antalet handlar det inte bara om lärartjänster, där ingår även andra personalgrupper på skolan, säger Inga Malm, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Underskottet på Torsbergsgymnasiet för 2012 beräknas till cirka åtta miljoner kronor. Det fick barn- och utbildningsförvaltningen att hyra in en konsult för att se över verksamheten.

På onsdagen presenterade konsulten, Stefan Vikman, civilekonom och rektor från Huddinge, sin rapport.

I rapporten konstaterar han att Torsbergsgymnasiet har för stort utbud i förhållande till elevantal och budget. Alla program bör ses över och samläsningen ökas avsevärt samtidigt som den så kallade elevpengen fördelas rättvist mellan de olika programmen.

- Ytterst handlar det om att bli duktigare på att undvika allt för små undervisningsgrupper, säger Inga Malm.

Program ska renodlas och struktureras genom att eleverna redan vid gymnasievalet får välja både program och inriktning. Däremot är inga program hotade, men alla ska ses över och vissa av dem kommer att få mindre pengar än i dag.

- Att elevpengen ska fördelas rättvist mellan dyrare och billigare program innebär inte nödvändigtvis att alla ska få samma elevpeng, säger Inga Malm. Det är på de program som kostar betydligt mer än vad jämförbara program gör på andra ställen i Sverige som kostnaderna ska korrigeras.

Enligt Inga Malm ska åtgärderna genomföras i år och förhoppningsvis ge resultat redan i 2013 års budget. Helt i balans räknar man med att ekonomin ska vara 2014.

Mer läsning

Annons